Clădirea primului spital civil din Timişoara va deveni un mare centru cultural. Până atunci, stă abandonată
![Clădirea primului spital civil din Timişoara va deveni un mare centru cultural. Până atunci, stă abandonată Clădirea primului spital civil din Timişoara va deveni un mare centru cultural. Până atunci, stă abandonată](https://www.radiotimisoara.ro/wp-content/uploads/2016/11/dermatologie-marasesti-850x479.jpg)
Articol de Radio Timișoara, 16 februarie 2017, 11:14
Încă de la înfiinţare, Clinica de Dermatologie a funcţionat ei în imobilul de pe strada Mărăşeşti. O clădire aflată pe lista de monumente, construită în 1745, pentru primul spital civil din Timişoara proaspăt eliberată de habsburgi de sub ocupaţia otomană. Municipalitatea a considerat însă că nu este potrivit ca un spital de dermato-venerice să funcţioneze într-o locaţie ultracentrală, devenită zonă de promenadă. Intenţia era ca aici să se facă un centru cultural. Iar planurile sunt mari, spune viceprimarul Dan Diaconu.
În spaţiul în care a funcţionat anterior Clinica de Dermatologie a Spitalului Municipal vom realiza un centru cultural de mari dimensiuni, probabil cea mai mare investiţie în infrastructura culturală de după 1989, cu spaţii noi alocate sectorului cultural. Cel mai spectaculos punct din interiorul acestui complex este legat de Muzeul Cetăţii Timişoara, un muzeu care s-a născut ca idee în momentul în care am avut în faţă un număr impresionant de descoperiri arheologice, în special provenite din proiectul de reabilitare a centrului istoric.
Acum însă, după aproape un an şi jumătate, clădirea din centrul oraşului stă abandonată. Se prezintă ca un labirint, unde, nu cu mult timp în urmă se aflau saloanene, laboratoare, săli de tratament, spaţii pentru medici, camera de gardă. În vecinătate se află încă Secţia de Radiologie, condusă de medicul Sorin Dema.
Acesta a fost spital când Viena şi Budapesta nu aveau spitale. Ei au evoluat, noi am rămas tot acolo, s-u mai făcut cosmetizări.
Din clinică au rămas în urmă scheletele unor paturi, dulapuri chiar şi aparaturi medicale scoase din uz. Era dotată şi cu un amfiteatru în care îşi puteau desfăşura activitatea personalul medical, didactic şi studenţi. Proiectul primăriei, în valoare de 5 milioane de euro, din fonduri structurale, prevede reamenajarea tuturor spaţiilor din clădire, dar şi reabilitarea şi punerea în valoare a podului şi a subsolului. De asemenea, se va amenaja şi interiorul, prin dărâmarea unor clădiri construite ilegal.
Ascultaţi reportajul în format audio realizat de Ştefan Both:
Foto: debanat.ro