Clădiri de patrimoniu stricate de proprietari care nu știu că locuiesc în imobile istorice. Direcția de Cultură Timiș ia măsuri
Articol de Radio Timișoara, 12 februarie 2016, 19:47
Este vorba despre o amplă campanie de informare asupra clădirilor monument istoric, demarată de Direcția Județeană pentru Cultură Timiș.
Sorin Predescu, directorul Direcției Județene de Cultură, spune că proprietarii sunt primii care trebuie să știe că locuiesc într-o clădire monument istoric. În felul acesta se evită situațiile în care oamenii fac modificări pe care le consideră legitime întrucât nu cunosc faptul că imobilul în care locuiesc face parte dintr-un ansamblu istoric.
Toate clădirile aflate în zona protejată sunt în aceeași măsură monument istoric. Ne întâlnim foarte des cu această incertitudine: ‘Nu știam că e monument’. Zona protejată e zonă de monumente, zona de protecție este în jurul acestei zone. Am început cu un ansamblu de monumente de categoria A. Fiecare om care intră la el în clădire să știe că este într-o clădire protejată pentru că foarte multă lume nu știe sau crede că tocmai clădirea lui a scăpat de protecție. Categoria A este de valoare națională și internațională, este cea mai înaltă categorie în legea română.
Semnalizarea clădirilor istorice se va face prin montarea a 55 de plăcțe pe clădiri din cartierul Fabric. Acestea sunt cuprinse între Palatul Băile Neptun și Piața Traian.
Reprezentanții Direcției pentru Cultură Timiș vor să semnalizeze, în următorii ani, toate clădirile monument din oraș.
Timișoara este orașul cu cel mai mare patrimoniu de clădiri istorice, cu un număr de peste 15.000 de astfel de imobile.
Foto: panoramio.com