Construcția unui pod peste Bega, îngropată în 6.000 de file. Primăria riscă să piardă finanțarea
Birocrația creează, în continuare, probleme, în România. După doi ani în care au făcut hârtii peste hârtii, pentru realizarea unui pod peste Bega care ar scurta distanța dintre două localități din Timiș, de la 20 la 2 kilometri, autoritățile spun că proiectul nu este nici acum gata și se tem că ar putea pierde finanțarea europeană ori că vor plăti penalități, dacă, până la vară, construcția, care nici măcar nu a început, nu va fi terminată.
Articol de Radio Timișoara, 5 februarie 2018, 10:19
De doi ani, administrația din Bethausen scrie hârtii și organizează licitații pentru construcția podului peste Bega, de la Cutina. Este o investiție esențială pentru locuitorii satului aparținător, care, ori de câte ori au treabă la centrul de comună, sunt nevoiți să facă un ocol de peste 20 de kilometri.
Primarul Ioan Mihoni este revoltat de numărul mare de hârtii care trebuie întocmite, dar și de numărul mare de instituții care trebuie să avizeze hârtiile întocmite, ceea ce îngreunează peste măsură implementarea proiectului.
“Cetățeanul din satul Cutina nu știe că noi ne batem atât cu birocrația asta. El știe că nu are pod să treacă. Așa simplist, 6.000 de file a însemnat podul respectiv și acum încă se mai fac verificări, AFIR face verificări în paralel cu Curtea de Conturi. Hârtiile care împiedică dezvoltarea României au ajuns să fie făcute în doi ani de zile de lucru în care sunt implicate zeci de firme. Noi, instituția Primăriei, am ajuns bătaia de joc a celorlalte instituții care pot să spun că nu sunt ale statului, fiindcă Enel nu mai e al statului român. Idem, mă duc la Aquatim, idem mă duc la Apele Române, la toate instituțiile”, spune primarul Ioan Mihoni.
Primarul comunei Bethausen spune că sumele necesare execuției se află la dispoziția Primăriei, doar că timpul rămas pentru construcția podului este foarte scurt și, cel mai probabil, executantul nu se va încadra.
“Modesta sumă de 1,7 milioane de lei care este în conturile Primăriei. Bineînțeles dacă noi nu urgentăm, probabil că pentru banii respectiv o să ni se ia o dobândă aferentă fiindcă nu am folosit banii. Vă spun cu toată sinceritatea: suntem un popor de nebuni. Lucrăm doi ani pe hârtii, bată-le Dumnezeu, și am ajuns să facem lucrarea în șase luni de zile”, spune primarul localității.
Podul de la Cutina face parte dintr-un proiect mai mare în care se regăsește și un drum agricol care, de asemenea, este în așteptare. Dincolo de povestea podului de la Cutina, rămâne exemplu de birocrație și ineficiență care aproape că blochează dezvoltarea infrastructurii din România. Astfel, necesara modernizare a drumurilor se pierde între milioanele de file care compun dosarele bunăvoinței.
Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran: