Controverse pe marginea demolării Liceului de Arte. OAR cere soluții alternative. Robu: Clădirea nu a fost proiectată de arhitecți
Proiectul de demolare a fostului Liceu de Arte din Timișoara și construirea în zonă a unui complex rezidențial care să includă și o clădire de 10 etaje îi împarte în două pe arhitecții din Timiș.
Articol de Radio Timișoara, 1 august 2017, 19:23
Dacă toți arhitecții sunt de acord că proiectul trebuie să respecte legea în cele mai mici detalii, când vine vorba de demolarea Liceului de Artă, în interiorul Ordinului Arhitecților sunt două curente. Președintele OAR, Vlad Gaivoronschi, implicat direct în proiect, susține demolarea liceului.
“Suntem unii, și interesant cei mai tineri sunt foarte conservatori în gândire, ar mumifica tot, inclusiv Uszoda, pentru că așa sunt ei și nu vreau să-i critic – e o poziție care nu e numai la ei, e în toată lumea e latura asta – și eu, pe de altă parte, și cu asociatul meu și nu suntem singurii, cred eu, avem o gândire mai flexibilă. Nu suntem cu toții de acord că clădirea liceului merită păstrată. Aici nu avem toți aceleași opinii. Ceea ce nu înțeleg mulți dintre colegii mei este că acolo nu există tradiție fără inovare și mai într-un oraș care se vrea și inovativ nu numai conservator”, a spus Vlad Gaivoronschi.
La rândul său, primarul Nicolae Robu susține că Liceul de Arte a cărui demolare este în discuție nici nu este monument.
“Arhitecții spun că nici măcare nu a fost proiectată de arhitecți, ci de ceva ingineri, la acea vreme. Tot arhitecții spun că nu are nicio valoare arhitecturală. Trebuie să ai înalte studii de arhitectură și urbanism ca să vezi că această clădire e lipsită de valoare? Am văzut clădiri monumentale pe toată planeta asta” a declarat Nicolae Robu.
Primarul Timișoarei a mai declarat ca în memoria Liceului Israelit care a funcționat în clădirea fostului liceu de Arte se poate păstra un colț al clădirii care să păstreze istoria.
Ordinul Arhitecților a transmis și un comunicat potrivit căruia „conform documentației urbanistice “Mixed use – Zona Centrală, Timişoara. Construire clădire cu funcţiuni mixte: locuire colectivă, activităţi administrative, de administrarea afacerilor, financiar-bancare, comerciale (terţiare), culturale, de turism, parcaj colectiv public şi privat” se preconizează demolarea clădirii fostului Liceu de Arte Plastice din Timișoara. Demolarea este justificată prin intenţia derulării unei investiţii private pe terenul respectiv, și susținută prin parteneriatul dintre Primăria Municipiului Timișoara și Fundația Caritatea, ce promite indici de dezvoltare dificil de obținut în alte condiții. Oportunitatea investiţiilor în zonele istorice este în afara oricărei discuţii, făcând parte din strategia de dezvoltare a Timişoarei. (…) Intenţia declasării unui monument istoric listatși a demolării, creazăun precedent îngrijorător, care arată că lista monumentelor istorice nu are nicio valoare.”.
Arhitecții mai precizează că s-au opus parteneriatului dintre Primăria Municipiului Timişoara şi Fundația Caritatea –document ce promite indici urbani ce nu respectăreglementările urbanistice în vigoare.
“Recomandăm analizarea unor soluţii alternative, sustenabile atât pentru investitor cât și pentru oraș, care să profite de existenţa clădirilor protejate din cvartal, să nu afecteze negativ structura urbanăa zonei, și să respecte reglementările urbane prevăzute de noul PUG. Solicităm administraţiei publice locale să retragă orice formă de susţinere pentru scoaterea Liceului de Arte Plastice din Timișoara de pe lista monumentelor istorice şi să îşi asume liniile strategice aprobate prin Planul integrat de acţiune pentru cartierele istorice din Timişoara şi Masterplan – Strategia de dezvoltare spaţială a Municipiului Timişoara”, se arată în comunicatul Ordinului Arhitecților.