Dudeștii Vechi se pregătește să devină prima localitate 100% verde din Timiș
O comună din Timiș se pregătește să devină prima localitate 100% verde din județ. Este vorba despre Dudeștii Vechi, unde administrația are ca obiective renunțarea la consumul de energie electrică și trecerea pe resurse regenerabile.
Folosind doar surse de energie regenerabilă, administrația locală va asigura încălzirea tuturor clădirilor publice, dar și întreg consumul de energie electrică la costuri zero. Viziunea administrativă, oportunitățile de finanțare identificate la vreme și, nu neapărat criza energetică, au demarat acest amplu proiect, spune primarul Bono Cucalan.
“Am demarat toate aceste proiecte mult înainte de anul 2020. Chiar am făcut cu colegii strategia comunei și am ajuns la concluzia că trebuie să devenim o comună verde și nu mai dorim să tăiem lemne pentru foc, nu mai dorim să consumăm cărbuni. S-a finanțat în sfârșit atunci și încălzire prin ape geotermale și ne-am gândit că trebuie să folosim această resursă. Pe lângă faptul că salvăm planeta ecologic, o să și avem facturi mult mai mici sau spre deloc pentru a plăti încălzirea”, spune Bono Cucalan.
Până în luna martie anului viitor, apa geotermală va fi folosită la încălzirea tuturor clădirilor publice, cu perspectiva extinderii încălzirii și la gospodăriile particulare.
“Am demarat acel proiect de geotermale, avem termen de finalizare martie anul viitor. Finanțarea este de 98% Uniunea Europeană și 2% Primăria Dudești Vechi. Din bugetul nostru propriu, valoarea este 30 de milioane de lei, aproximativ 6 milioane de euro, din care 29,5 milioane de lei sunt bani pe care îi vom primi, vom deconta de la Uniunea Europeană, iar aproximativ 500.000 lei le vom pune din bugetul nostru. Acest proiect presupune efectuare a două foraje la aproximativ 1,8 km adâncime. Sub noi avem o mare de apă geotermală la 90-94°C, deci o adevărată comoară. Va veni la debite între 21 și 29l/s și vom încălzi toate instituțiile publice din localitatea noastră”, spune Bono Cucalan.
Dacă rețeaua de termoficare devine deja o realitate, cea de-a doua componentă verde se bazează pe panouri fotovoltaice și poate prinde finanțare chiar în primăvara acestui an, spune cu optimism primarul Bono Cucalan.
“Avem un proiect pentru producerea energiei electrice necesare pentru consumul propriu, adică consumul electric pentru toate instituțiile noastre publice, inclusiv iluminatul stradal. Noi vom pune 360 de kilowați de panouri. Am depus proiectul, este în valoare de 670.000 euro, plus TVA. Așteptăm să venim la rând cu semnarea finanțării. Asta nu depinde de noi, depinde când vom fi chemați. Eu sper că în primăvara asta, ca să putem până la sfârșitul anului să ne mișcăm și cu lucrarea”, mai spune Bono Cucalan.
Așadar, cu proiecte bine gândite, finanțate aproape integral cu fonduri europene, administrația locală va reuși o economie anuală la bugetul local de aproximativ o jumătate de milion de lei, și asta doar prin eliminare a facturilor la încălzire și energie electrică. O bună parte din banii economisiți vor rezolva și alte probleme ale comunității, dar mare parte vor fi investiți în învățământ, pentru că, e convins primarul, doar generațiile educate pot genera în viitor prosperitate în comunitățile rurale.
Articol de Radio Timișoara, 27 martie 2023, 07:30
Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran.