Fiecare primărie din jurul Timișoarei va avea un responsabil pentru combaterea ambroziei. Planta crește și prin crăpăturile asfaltului- VIDEO
Primarii din Timişoara şi localităţile din jur au avut astăzi o primă întâlnire pe tema combaterii ambroziei. Potrivit primarului Nicolae Robu, edilii au stabilit ca fiecare primărie să îşi desemneze o persoană responsabilă de problemă, astfel încât să acţioneze sincronizat:
Articol de Radio Timisoara, 13 iulie 2018, 23:08 / actualizat: 19 iulie 2018, 8:34
Am convenit să ne desemnăm persoane care se ocupă de subiect și care să relaționeze între ele și să acționăm concertat (sincronizat, mai corect spus), astfel încât să nu mai apară situații ca până acum, când vin sporii dintr-o unitate teritorială în alta, aduși de vânt … și degeaba ai intervenit, că planta, care e foarte vivace, se dezvoltă în continuare.
Primarul Timişoarei a mai declarat că în cadrul discuţiilor, primarul din Dumbrăviţa le-a recomandat edililor un erbicid care ar fi foarte eficient în lupta cu ambrozia.
Intenția de a creea acest consorţiu anti-ambrozie, care să protejeje populaţia de alergiile cauzate de această plantă, fusese anunțată de primarul Timișoarei încă de la începutul lunii mai. Edilul menţiona că în Timişoara 15% din populaţie este afectată de aceste alergii.
Coordonatorul Centrului OncoGen din Timişoara, prof. univ. dr. Virgil Păunescu, declara în septembrie anul trecut că România are nevoie de un sistem de alertare la apariţia valurilor de polen, mai ales de ambrozie, deoarece sunt afectate tot mai multe persoane, indiferent de vârstă. Mai mult, alergologii centrului au atras atenţia asupra faptului că au început să apară copii cu vârste foarte fragede, care la doar 2 ani deja dezvoltă alergia la această plantă, ceea ce înseamnă că la doar un an au fost expuşi la acest polen şi că au dezvoltat alergia încă din viaţa intrauterină. Aplicaţiile de alertare instalate pe telefoanele mobile ne-ar putea atenţiona în privința depășirii unei anumite concentrații de polen în zona în care ajungem, dar ar putea permite și semnalarea prezenței plante într-un anumit areal. Informaţiile despre circulaţia polenului sunt primite de cercetătorii timişoreni din Germania, dar până la viitorul sezon (cel din august-septembrie 2018, n.r.), ei sperau să realizeze un sistem de alarmare, care să prevină populaţia sensibilă la alergii. Virgil Păunescu spunea că România este printre puţinele ţări din UE care nu au un sistem de alarmare a populaţiei la apariţia valurilor de polen.
Pe de altă parte, primele trei alergene majore din ambrozie au fost clonate, în premieră naţională absolută, la centrul OncoGen al Spitalului Judeţean Timişoara, cercetătorii de aici reuşind să identifice 11 peptide, fragmente patologice care provoacă alergiile la ambrozie, astfel că pe baza lor se va putea concepe un vaccin pentru tratarea alergiei la ambrozie.
În imagine, o plantă de ambrozie crescută într-o … crăpătură a trotuarului din apropierea Punctelor Cardinale, în centrul Timișoarei, la începutul lui iunie 2018:
Citește mai multe pe pagina CAMPANIA ANTIAMBROZIE , dar și în celelalte articole ale noastre sau pe facebook!