FOTO / Primele tabere pentru refugiați, instalate în Timiș. MAI anunță că este un ‘exerciţiu de testare a capacităţilor operaţionale’
Prima tabără pentru refugiați a fost ridicată la frontiera României cu Serbia, în localitatea Lunga, județul Timiș. Peste 50 de corturi uriașe au fost instalate la doar 500 de metri de graniță. Tabăra se află la frontiera României cu Serbia, la aproximativ 60 de kilometri de Timișoara, iar operațiunea de instalare a început încă de sâmbătă seara. Corturile pot adăposti aproximativ 500 de migranți. Autoritățile au pus aici și corturi speciale ce vor avea ca destinație sala de mese, respectiv spălător și punct de prim ajutor. Au mai fost aduse un generator de curent, un rezervor de apă și toalete ecologice. La doar câteva sute de metri se află casele oamnilor din Lunga, care urmăresc cu teamă ceea ce se întâmplă și mulți speră că migranții să îi ocolească.
Articol de Radio Timișoara, 20 septembrie 2015, 18:04
Reprezentanții Ministerului Administrației și Internelor spun că este vorba despre un exercițiu care testează capacitatea de răspuns a țării noastre în eventualitatea unui aflux de migranți.
“Din dispoziţia viceprim-ministrului Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, în judeţul Timiş se desfăşoară un exerciţiu de testare a capacităţii operaţionale de răspuns a României din punct de vedere al dinamicii fluxurilor migratorii”, anunţa sâmbătă MAI.
MAI a anunțat, duminică, că o altă tabără provizorie urmează să fie instalată în zona Stamora-Moravița în județul Timiș.
„Printre activităţile desfăşurate în cadrul acestui exerciţiu de testare a capacităţilor operaţionale este inclusă şi organizarea de tabere temporare pentru preluarea persoanelor care ar solicita o formă de protecţie în România. O astfel de tabără este amplasată în apropierea localităţii Lunga, iar o alta urmează să fie amplasată în zona Stamora Moraviţa. În aceste tabere sunt verificate resursele şi capabilităţile necesare desfăşurării activităţilor specifice la frontieră, respectiv trierea, înregistrarea, amprentarea şi identificarea cetăţenilor străini, precum şi a procedurilor care se aplică în astfel de situaţii”, se arară într-un comunicat de presă al Ministerului Administației și Internelor.
Prin punctul de trecere a frontierei către Serbia se circulă normal la aceasta oră. Zona de graniță este monitorizata cu mare atentie, au fost suplimentate patrulele politiei de frontiera, iar elicoptere ale Ministerului de Interne survoleaza fasia verde. Lucratorii din cadrul ISU Banat au in acest moment alarma portocalie pentru aceasta misiune de amenajare a taberei de refugiati de langa pichetul de frontiera de la Lunga.