În orașul fără șomeri se caută forță de muncă din Serbia
Autorităţile şi marii industriaşi din Sânnicolau Mare, au început demersurile pentru a face posibilă aducerea forţei de muncă din Serbia. Sânnicolau Mare, aşa-numitul oraş fără şomeri, a rămas efectiv fără forţă de muncă neocupată, iar marile firme din zonă continuă să aibă nevoie de angajaţi. Sunt 7 ani de la primele discuţii purtate cu vecinii sârbi, pentru a facilita accesul acestora la locurile de muncă disponibile. Primarul Dănuţ Groza spune că principalul obstacol este reprezentat de reglementările privind trecerea frontierei.
Articol de Carla Chiu, 5 februarie 2015, 08:23
S-au stabilit paşii care urmează a fi făcuţi. O să luăm legătura cu prefectura. Încercăm să facem două protocoale prin intermediul Ministerelor de Externe român şi sârb, pentru a putea aduce aceşti muncitori, pentru că există un paragraf care reglementează forţa de muncă în zona de frontieră. Practic, în legislaţie, acel articol ne-ar interesa pe noi foarte mult.
Rezolvarea situaţiei prin aducerea de muncitori din Serbia ar fi benefică tuturor, spun autoritățile. În primul rând administraţia locală câtigă bani la buget, prin taxe şi impozite. Pe de altă parte, în ţara vecină sunt oameni calificaţi şi cu experienţă, iar şomajul este destul de mare, spune primarul localităţii Mokrin, Goran Dumitrov.
Iniţiativa datează încă din 2008, când au fost la Mokrin reprezentanţii Zoppas şi au făcut interviuri pentru că aveau nevoie de muncitori, iar 150 de persoane au fost considerate potrivite pentru angajare. Din păcate, nu exista un cadru legislative şi nici trecerea de frontieră de la Valcani aşa că nu s-a putut face nimic. Astăzi avem circa 600 de oameni din Mokrin care ar putea să lucreze în fabricile din Sânnicolau Mare, mai ales având în vedere că mulţi au experienţă în domeniu.
În 2015 ar putea să ajungă să lucreze între 500 şi 1.000 de cetăţeni sârbi în multinaţionalele ce şi-au ridicat fabrici în Sânnicolau Mare.