La Timișoara a fost lansat proiectul smart de concepţie autohtonă ”roIoT”
Articol de Radio Timișoara, 11 iulie 2017, 14:29
”Internet of Things (IoT) reprezintă un concept general de punere în valoare a capacităţii senzorilor şi dispozitivelor de reţea de a colecta date de la lumea din jurul nostru şi de a le pune apoi la dispoziţie pe internet, pentru a fi prelucrate şi utilizate în diverse scopuri”, a afirmat Nicolae Robu.
RoIoT îşi propune să catalizeze comunităţile creative interesate de dezvoltarea soluţiilor inteligente care să ajute la gestionarea mai bună a serviciilor publice, automatizarea unor procese cum ar fi iluminatul public şi contorizarea utilităţilor publice, dar şi la realizarea parcărilor inteligente.
De asemenea, sistemul poate monitoriza infrastructurile critice ale oraşului, detecţiile de fum sau scurgeri de gaze şi alte măsuri pentru siguranţa cetăţenilor.
”Prin comunitatea roIoT a fost implementată o reţea wireless pentru senzori şi actuatori de mică putere, denumită LoRaTIM, care acoperă aproximativ 80% din oraş. LaRaTIM este o reţea experimentală de comunicaţii pentru dispozitive IoT, menită să servească drept un ‘laborator viu’ pentru dezvoltarea aplicaţiilor de tip IoT, care stau la baza scenariilor de aplicare menţionate”, a adăugat Nicolae Robu.
Potrivit acestuia, un laborator viu este un ecosistem pentru inovare deschisă, centrat pe utilizator, care operează adesea într-un context teritorial, de exemplu oraş, aglomerarea urbană, regiune şi facilitează integrarea proceselor concurente de cercetare şi inovare în cadrul unui parteneriat public-privat-personal.