Juridic | Implicațiile decesului unui asociat într-o societate comercială
Bine v-am regăsit, dragi ascultători ai Radio Timișoara!
Articol de Dana Florea, 15 mai 2023, 14:54 / actualizat: 3 februarie 2024, 11:29
Rubrica de astăzi raspunde unui ascultător din Hunedoara care ne-a transmis următorul mesaj: „Sunt asociat în cadrul unei societăți cu răspundere limitată, SRL cum i se mai spune. Am avut încă un asociat în aceasta firmă alături de mine, care însă a decedat acum două luni. Am vrut să iau un credit de la bancă, iar cei de acolo mi-au spus că nu mai pot face nimic, nu pot lua nici împrumutul, până nu se reglementează situația asociatului decedat, însă aceasta nu depinde de mine. Vă rog să îmi spuneți ce am de făcut? ”
Decesul unei persoane care are calitatea de asociat într-o societate cu răspundere limitata (SRL) determină transferul prin moștenire al parților sociale deținute de către asociatul decedat. Modalitatea în care beneficiarul moștenirii poate utiliza aceste parți sociale și poate exercita calitatea de asociat în SRL depinde atât de prevederile legale cât și de cele ale statutului societății. Primul pas în cazul decesului unui asociat din SRL este dezbaterea succesiunii în vederea stabilirii identității celor care vor dobândi prin moștenire părțile sociale, indiferent dacă vorbim de moștenitori legali sau testamentari. Continuarea societății cu moștenitori depinde în mare măsură de prevederile statutului societății, deoarece în cuprinsul acestuia putem regăsi prevederi care interzic dobândirea de către moștenitorii defunctului a calității de asociat. Aceasta nu înseamnă că moștenitorii pierd dreptul asupra parților sociale, ci doar că nu pot dobândi calitatea de asociat, având doar dreptul la un echivalent bănesc al părților sociale moștenite. Acest echivalent bănesc se calculează prin raportare la ultimul bilanț contabil aprobat și trebuie plătit de societate. Pe de alta parte, în statutul societății poate exista o prevedere care să permită dobândirea de către moștenitori a calității de asociat, dar să condiționeze dobândirea de acordul celorlalți asociați. Față de situația descrisă de ascultătorul nostru, în absența reglementării cât mai rapide a situației societății, activitatea curentă a acesteia poate fi afectată în condițiile în care o serie de hotărâri care trebuie adoptate impun votul unanim al asociaților înregistrați în mod legal la Oficiul Registrului Comerțului.
Recomandăm ascultătorului nostru să ia legătură cu rudele asociatului decedat (sotie, copii, frați) solicitându-le ca, la rândul lor, să contacteze notarul public în vederea dezbaterii cât mai urgente a succesiunii după asociatul decedat, doar în acest mod putând fi identificați acei succesori ai defunctului care au calitatea de moștenitor a acestuia. Ulterior, se impune convocarea unei adunări generale a asociaților în care, cu respectarea prevederilor din statutul societății, să se hotărască fie dobândirea de către moștenitori a calității de asociați, fie continuarea societății cu asociat unic, în acest din urma caz societatea având obligația de a plati moștenitorilor echivalentul bănesc al parților sociale ale asociatului decedat calculata prin raportare la ultimul bilanț aprobat. Sunt avocat Florentina Folea și aștept în continuare întrebările dvs la adresa de e-mail secretariat@radiotimisoara.ro sau prin posta pe adresa Radio Timișoara din str. Pestalozzi nr.14A. Vă mulțumesc!
Avocat Florentina Folea:
(Foto: pixabay.com)
Rubrica juridică este difuzată pe frecvențele noastre în fiecare zi de luni. O regăsiți și aici, pe site.