Juridic | Atribuirea beneficiului locuinţei conjugale la divorţ
”Dacă divorțul s-a terminat (hotărâre definitivă), ar mai putea fosta soție, dacă dorește, legal, să ceară atribuirea beneficiului locuinței comune sau singura variantă rămâne partajul (amiabil sau juridic?”
Articol de Dana Florea, 18 noiembrie 2024, 11:27
Mă bucur să vă regăsesc, dragi ascultători ai Radio Timișoara!
Unul dintre ascultătorii noștri, căruia i-am răspuns în primăvara acestui an, ne-a transmis următorul mesaj: „Vă mulțumesc din suflet pentru răspunsuri. Divorțul s-a terminat, eu locuiesc în continuare în casa proprietate comună, fosta soție cu minorul locuiesc în altă parte. Nu s-a deschis partaj. Mai am totuși o întrebare: ”Dacă divorțul s-a terminat (hotărâre definitivă), ar mai putea fosta soție, dacă dorește, legal, să ceară atribuirea beneficiului locuinței comune sau singura variantă rămâne partajul (amiabil sau juridic?”
Mulțumim ascultătorului nostru pentru mesajul transmis și ne bucurăm atunci când răspunsurile noastre vă sunt de ajutor în rezolvarea problemelor cu care vă confruntați.
Față de întrebarea transmisă, precizez că având în vedere că din mesajul transmis rezultă că respectiva casă este proprietatea comună a ambilor soți, potrivit Codului Civil atribuirea beneficiului locuinţei conjugale, dacă este solicitat de unul dintre soți, va produce efecte doar până la data rămânerii definitive a hotărârii de partaj.
În acest sens, printr-o recentă decizie, Înalta Curte de Casație și Justiție, a precizat că sintagma „până la data rămânerii definitive a hotărârii de partaj” reprezintă momentul maxim până la care hotărârea prin care a fost admisă o cerere având că obiect atribuirea beneficiului locuinţei conjugale la desfacerea căsătoriei îşi produce efectele juridice, fără că admisibilitatea acțiunii să fie condiționată de existența pe rolul instanțelor judecătorești a unei cereri având că obiect ieșirea din indiviziune asupra aceleiași locuințe.
Așadar, soțul care a intentat procesul de divorț poate să își completeze/modifice acțiunea inițială până la primul termen de judecată, solicitând și atribuirea beneficiului locuinței comune.
Din situația prezentată de ascultătorul nostru, rezultă însă că desfacerea căsătoriei prin divorț este finalizată, fară că fosta soție să fi cerut atribuirea beneficiului locuinței comune, aceasta locuind împreună cu copilul minor în alta parte.
Având în vedere faptul că dispozițiile Codului Civil fac trimitere la atribuirea folosinței locuinței conjugale la momentul desfacerii căsătoriei, soluțiile date de către instanțele de judecată cu privire la acest aspect sunt diferite, depinzând de interpretarea dată normelor legale aplicabile, în sensul care unele instanțe apreciază că atribuirea folosinței locuinței comune trebuie cerută în mod obligatoriu în cadrul unei cereri accesorii celei de divorț, în timp ce alte instanțe apreciază că o astfel de cerere poate fi făcută și separat.
În opinia mea, având în vedere dispozițiile legale incidente, apreciez că regimul locuinței comune vă fi clarificat cel mai probabil pe calea procedurală a partajului (voluntar sau judiciar) inițiat fie de ascultătorul nostru, fie de fosta sa sotie.
Sunt avocat Florentina Micula Folea și aștept în continuare întrebările dumneavoastră la adresa de e-mail secretariat@radiotimisoara.ro sau prin posta pe adresa Radio Timișoara din str.Pestalozzi nr.14A.
Vă mulțumesc!
Mai multe sfaturi juridice găsiți AICI.
(Foto: pixabay.com)