Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Juridic | Cui rămâne un teren al cărui proprietar a decedat și nu are moștenitori?

« Ce se întâmplă cu un teren extravilan arabil, obținut prin constituire, dacă proprietarul a decedat și nu are moștenitori. Trece în proprietatea fondului funciar al comunei? ”

teren extravilan

Articol de Dana Florea, 4 noiembrie 2024, 10:56

Bine v-am regăsit, dragi ascultători ai Radio Timișoara!

În cadrul rubricii noastre juridice de astăzi voi răspunde unei ascultătoare care ne-a transmis prin e-mail următoarea întrebare: « Ce se întâmplă cu un teren extravilan arabil, obținut prin constituire (titlul de proprietate prin constituire), dacă proprietarul a decedat și nu are moștenitori. Trece în proprietatea fondului funciar al comunei? Prin ce procedeu?”

Se impune precizăm pentru început faptul la decesul unei persoane, patrimoniul acesteia se transmite pe calea moștenirii legale sau testamentare către moștenitori.

Patrimoniul unei persoane cuprinde atât un activ (adică bunuri sau drepturi) cât și un pasiv (adică obligații sau datorii). Prin urmare, cei care accepta moștenirea defunctului vor prelua inclusiv obligațiile acestuia.

Din descrierea făcută de ascultătoarea noastră rezultă însă există posibilitatea , în cazul respectivei persoane decedate (fostul proprietar al terenului în discuție) nu existe moștenitori, caz în care devin incidente prevederile Codului Civil în materia moștenirii vacante.

Astfel, dacă nu există moștenitori legali sau testamentari, moștenirea este vacantă, iar patrimoniul succesoral revine comunei, orașului sau municipiului în a cărui raza teritorială se aflau bunurile la data deschiderii moștenirii.

În ceea ce privește pasivul succesoral (adică datoriile), art.1139 Cod Civil prevede acesta fi suportat de municipiul, orașul sau comuna care dobândesc moștenirea vacanta conform legii, însă doar în limita valorii bunurilor din patrimoniul succesoral.

Din punct de vedere procedural, în acest caz, este aplicabil art.1137 Cod Civil care prevede , dacă în termen de 1 an și 6 luni de la deschiderea moștenirii (adică de la data decesului persoanei) nu s-a înfățișat niciun succesibil (adică o persoană cu vocație succesorală), notarul, la cererea oricărei persoane interesate, soma toate persoanele care pot pretinde și dovedi un drept asupra moștenirii se prezinte la biroul sau în termen de cel mult 2 luni de la publicarea respectivei somații, în caz contrar notarul urmând declare moștenirea vacanta.

Față de cele de mai sus, având în vedere faptul din întreabarea care ne-a fost adresată nu rezultă data decesului proprietarului terenului, inițierea demersurilor pentru declararea moștenirii vacante se impune a avea în vedere termenele mai sus indicate, în caz contrar respectivele demersuri fiind premature.

De asemenea, având în vedere faptul , prin decesul persoanei, încetează capacitatea procesuală a acesteia, până la identificarea unor moștenitori legali sau testamentari sau, în absența acestora, până la trecerea bunurilor în patrimoniul comunei sau orașului ca și moștenire vacantă, orice eventuale litigii care au obiect respectivul teren vor fi suspendate.

Sunt avocat Florentina Micula Folea și aștept în continuare întrebările dumneavoastră la adresa de e-mail secretariat@radiotimisoara.ro sau prin posta pe adresa Radio Timișoara din str.Pestalozzi nr.14A.

mulțumesc!

Mai multe sfaturi juridice găsiți AICI.

(Foto: pixabay.com)

 

mostenirea vacanta
Legislație marți, 25 martie 2025, 12:13

Juridic | Recuperarea restanțelor la întreținere ale unui proprietar decedat, fără moștenitori

Avocatul Florentina Micula Folea răspunde unei ascultătoare care ne solicită un sfat privind demersurile pe care...

Juridic | Recuperarea restanțelor la întreținere ale unui proprietar decedat, fără moștenitori
confidentialitate
Legislație vineri, 21 martie 2025, 13:07

Juridic | Clauza de confidențialitate în contractul individual de muncă

«M-am angajat de curând la o firmă, iar angajatorul mi-a spus că ar trebui să semnez pentru confidențialitate și că dacă nu respect ce...

Juridic | Clauza de confidențialitate în contractul individual de muncă
Juridic | Banca poate cere comision de administrare pentru un card nefolosit?
Legislație marți, 11 martie 2025, 13:23

Juridic | Banca poate cere comision de administrare pentru un card nefolosit?

«În anul 2011 am făcut un card de cumpărături la o bancă, dar nu l-am folosit niciodată. Primesc notificări care îmi cer comision de...

Juridic | Banca poate cere comision de administrare pentru un card nefolosit?
legi
Legislație marți, 4 martie 2025, 13:08

Juridic | Drepturile urmașilor persoanelor persecutate politic

”Mama a fost deportată în Rusia. Aș dori să pot afla dacă beneficiez de o indemnizație după mama care este decedată din anul 2012.” Bine...

Juridic | Drepturile urmașilor persoanelor persecutate politic
Legislație luni, 24 februarie 2025, 13:30

Juridic | Eșalonarea plății facturilor de energie electrică primite retroactiv

Cum se pot eşalona la plată sumele în cazul în care furnizorul emite factură de energie electrică pentru o perioadă de facturare mai mare...

Juridic | Eșalonarea plății facturilor de energie electrică primite retroactiv
Legislație marți, 18 februarie 2025, 13:01

AUDIO / Verificarea competențelor pentru angajare

”Am terminat studii de grafică și design. La unul dintre interviuri, angajatorul  mi-a dat că probă de lucru să creez un logo pentru firma...

AUDIO / Verificarea competențelor pentru angajare
Legislație luni, 10 februarie 2025, 10:35

Juridic | Renunțarea la moștenire

”Tatăl meu a decedat acum 2 luni, fiind proprietar de imobile și teren. Am depus actele la notar pentru succesiune. Mama locuiește cu mine în...

Juridic | Renunțarea la moștenire
Legislație luni, 3 februarie 2025, 11:22

Juridic | Contractul de arendare cu un nou proprietar

“Avem un teren arabil cu contract în arendă pe numele surorii noastre, s-a făcut partajul și acum terenul este pe numele unui alt frate. Vă...

Juridic | Contractul de arendare cu un nou proprietar