Juridic | Cui rămâne un teren al cărui proprietar a decedat și nu are moștenitori?
« Ce se întâmplă cu un teren extravilan arabil, obținut prin constituire, dacă proprietarul a decedat și nu are moștenitori. Trece în proprietatea fondului funciar al comunei? ”
Articol de Dana Florea, 4 noiembrie 2024, 10:56
Bine v-am regăsit, dragi ascultători ai Radio Timișoara!
În cadrul rubricii noastre juridice de astăzi voi răspunde unei ascultătoare care ne-a transmis prin e-mail următoarea întrebare: « Ce se întâmplă cu un teren extravilan arabil, obținut prin constituire (titlul de proprietate prin constituire), dacă proprietarul a decedat și nu are moștenitori. Trece în proprietatea fondului funciar al comunei? Prin ce procedeu?”
Se impune să precizăm pentru început faptul că la decesul unei persoane, patrimoniul acesteia se transmite pe calea moștenirii legale sau testamentare către moștenitori.
Patrimoniul unei persoane cuprinde atât un activ (adică bunuri sau drepturi) cât și un pasiv (adică obligații sau datorii). Prin urmare, cei care accepta moștenirea defunctului vor prelua inclusiv obligațiile acestuia.
Din descrierea făcută de ascultătoarea noastră rezultă însă că există posibilitatea că, în cazul respectivei persoane decedate (fostul proprietar al terenului în discuție) să nu existe moștenitori, caz în care devin incidente prevederile Codului Civil în materia moștenirii vacante.
Astfel, dacă nu există moștenitori legali sau testamentari, moștenirea este vacantă, iar patrimoniul succesoral revine comunei, orașului sau municipiului în a cărui raza teritorială se aflau bunurile la data deschiderii moștenirii.
În ceea ce privește pasivul succesoral (adică datoriile), art.1139 Cod Civil prevede că acesta vă fi suportat de municipiul, orașul sau comuna care dobândesc moștenirea vacanta conform legii, însă doar în limita valorii bunurilor din patrimoniul succesoral.
Din punct de vedere procedural, în acest caz, este aplicabil art.1137 Cod Civil care prevede că, dacă în termen de 1 an și 6 luni de la deschiderea moștenirii (adică de la data decesului persoanei) nu s-a înfățișat niciun succesibil (adică o persoană cu vocație succesorală), notarul, la cererea oricărei persoane interesate, vă soma toate persoanele care pot pretinde și dovedi un drept asupra moștenirii să se prezinte la biroul sau în termen de cel mult 2 luni de la publicarea respectivei somații, în caz contrar notarul urmând să declare moștenirea vacanta.
Față de cele de mai sus, având în vedere faptul că din întreabarea care ne-a fost adresată nu rezultă data decesului proprietarului terenului, inițierea demersurilor pentru declararea moștenirii vacante se impune a avea în vedere termenele mai sus indicate, în caz contrar respectivele demersuri fiind premature.
De asemenea, având în vedere faptul că, prin decesul persoanei, încetează capacitatea procesuală a acesteia, până la identificarea unor moștenitori legali sau testamentari sau, în absența acestora, până la trecerea bunurilor în patrimoniul comunei sau orașului ca și moștenire vacantă, orice eventuale litigii care au că obiect respectivul teren vor fi suspendate.
Sunt avocat Florentina Micula Folea și aștept în continuare întrebările dumneavoastră la adresa de e-mail secretariat@radiotimisoara.ro sau prin posta pe adresa Radio Timișoara din str.Pestalozzi nr.14A.
Vă mulțumesc!
Mai multe sfaturi juridice găsiți AICI.
(Foto: pixabay.com)