Ascultă Radio Timișoara Live

Juridic | Program de lucru flexibil. Munca la distanță

”Mi s-a dat avertisment, mi s-a spus că sunt absent nemotivat. Eu lucrasem de acasă, nu înțeleg de ce am un alt tratament.”

Juridic | Program de lucru flexibil. Munca la distanță

Articol de Radio Timisoara, 6 august 2024, 23:15

Astăzi voi răspunde unui ascultător din Arad care ne-a transmis următorul mesaj: „M-am angajat recent la o fabrică din Arad. Am ales această firmă pentru că știam de la un prieten care lucrează acolo că au un program de lucru flexibil, adică angajații pot stabili cât lucrează la firma și cât de acasă sau din alte locuri. Acum câteva zile am fost chemat la resurse umane și mi s-a dat avertisment pentru că am lipsit într-o zi de la firma, mi s-a spus că sunt absent nemotivat și că dacă voi continuă așa, mi se va desface contractul de muncă. În ziua respectivă eu lucrasem de acasă, nu înțeleg de ce eu am un alt tratament față de alți colegi și de ce nu pot să beneficiez și eu de libertatea de a alege de unde lucrez.”

Pentru a răspunde la întrebarea adresată de ascultătorul nostru, se impune ca, pentru început, să avem în vedere dispozițiile Codului Muncii cu privire la așa – numită „muncă flexibilă”.
Astfel, angajatorul este cel care poate stabili programe individualizate de muncă pentru toți salariații, cu acordul sau la solicitarea acestora, pentru anumite perioade de timp.

Programele individualizate de muncă presupun un mod de organizare flexibil al timpului de muncă.
Durata zilnică a timpului de muncă este împărţită, în aceste cazuri, în două perioade: o perioadă fixă în care personalul se află simultan la locul de muncă şi o perioadă variabilă, mobilă, în care salariatul îşi alege orele de sosire şi de plecare, cu respectarea timpului de muncă zilnic.

Atunci când programul individualizat de muncă are o durată limitată, salariatul are dreptul de a reveni la programul de muncă iniţial la sfârşitul perioadei convenite. De asemenea, salariatul are dreptul să revină la programul iniţial anterior încheierii perioadei convenite, în cazul schimbării circumstanţelor care au condus la stabilirea programului individualizat.
Prin mod de organizare flexibil a timpului de lucru se înţelege posibilitatea salariaţilor de adaptare a programului de lucru, inclusiv prin utilizarea formulelor de muncă la distanţă, a programelor de muncă flexibile, programelor individualizate de muncă sau a unor programe de muncă cu timp redus de lucru.

Stabilirea flexibilă a repartizării programului de lucru este așadar o alternativă este mai avantajoasă pentru salariați, aceștia având libertatea stabilirii componenței variabile a programului conform voinței proprii.
Cu toate acestea, observăm că programul de lucru flexibil sau individualizat trebuie să fie reglementat prin contractul de muncă al angajatului, fiind rezultatul unei negocieri și, în final, al unui acord dintre angajat și angajator.
Din mesajul transmis de ascultătorul nostru rezultă că decizia de a lucra de la domiciliu ar fi aparținut exclusiv acestuia, în calitate de salariat, fără a preciza dacă a existat un acord anterior între acesta și angajator.
În lipsa unui astfel de acord, munca de la domiciliu (chiar realizată de angajat cu cele mai bune intenții) poate fi calificată de angajator ca absența de la serviciu, cu aplicarea corespunzătoare a sancțiunilor prevăzute de Codul Muncii în astfel de cazuri.

Recomandăm ascultătorului nostru să clarifice acest aspect împreună cu angajatorul, solicitând în mod expres definirea unui program flexibil, cu atât mai mult cu cât, din situația descrisă, rezultă că în respectivă companie sunt salariați care beneficiază de un astfel de program individualizat.

Sunt avocat Florentina Micula Folea și aștept în continuare întrebările dumneavoastră la adresa de e-mail secretariat@radiotimisoara.ro sau prin poștă pe adresa Radio Timișoara din str.Pestalozzi nr.14A.

acoperis
Legislație luni, 12 august 2024, 11:57

Juridic | Cine plătește reparațiile la acoperișul blocului mansardat?

« Referitor la acoperișul de la apartamentele situate la mansardă, în cazul în care au acces doar proprietarii apartamentelor respective, iar...

Juridic | Cine plătește reparațiile la acoperișul blocului mansardat?
Juridic | Înșelăciune la prezentarea unor produse
Legislație luni, 29 iulie 2024, 20:25

Juridic | Înșelăciune la prezentarea unor produse

Avocatul Florentina Micula Folea răspunde în ediția cu numărul 200 a rubricii noastre juridice unei ascultătoare din Timișoara care ne-a...

Juridic | Înșelăciune la prezentarea unor produse
datorii intretinere
Legislație luni, 22 iulie 2024, 10:55

Juridic | Recuperarea datoriilor la întreținere ale unui proprietar decedat, fără moștenitori

Avocatul Florentina Micula Folea răspunde unei ascultătoare din Timișoara care ne solicită un sfat privind demersurile pe care trebuie să le...

Juridic | Recuperarea datoriilor la întreținere ale unui proprietar decedat, fără moștenitori
credit bancar
Legislație miercuri, 17 iulie 2024, 18:35

Juridic | Ce se întâmplă cu creditul bancar în caz de deces?

Avocatul Florentina Micula Folea răspunde unui ascultător din Timișoara care ne-a prezentat următoarea situație : « Soția mea a decedat în...

Juridic | Ce se întâmplă cu creditul bancar în caz de deces?
Legislație luni, 8 iulie 2024, 14:09

Juridic | Contractul de donație

Avocatul Florentina Micula Folea răspunde unei ascultătoare din Timișoara care ne-a transmis următorul mesaj : « Sunt o persoană în vârstă,...

Juridic | Contractul de donație
Legislație luni, 17 iunie 2024, 12:41

Juridic | Comercianții, obligați să accepte plata cu cardul

Avocatul Florentina Micula Folea răspunde unui ascultător care a transmis următorul mesaj: « De mai mulți ani am și eu un magazin tip ABC...

Juridic | Comercianții, obligați să accepte plata cu cardul
Legislație luni, 10 iunie 2024, 13:38

Juridic | Executarea silită ca girant

Avocatul Florentina Micula Folea răspunde unei ascultătoare din Caransebeș ne-a prezentat următoarea situație : « Vă rog frumos să mă...

Juridic | Executarea silită ca girant
Legislație luni, 27 mai 2024, 11:30

Juridic | ”Înstrăinarea părintească”, în cazul divorțului, considerată formă a violenței domestice

O lege recentă, care modifică și completează Legea privind protecția și promovarea drepturilor copilului, stabilește că distrugerea...

Juridic | ”Înstrăinarea părintească”, în cazul divorțului, considerată formă a violenței domestice