Juridic | Proprirea pe pensie
Care este suma maximă care poate fi reținută din pensie în caz de datorii? Poate fi redusă valoarea propririi?

Articol de Dana Florea, 2 aprilie 2025, 10:46
Bine v-am regăsit în cadrul rubricii noastre juridice!
Astăzi voi răspunde unei ascultătoarea din loc Roșiorii de Vede, județul Teleorman, care ne-a transmis următorul e-mail: « Mi-a fost înființată pe pensie o poprire. Până în februarie anul acesta am avut o poprire pe care am putut să o duc, însă din februarie 2025 Casa de Pensii a înființat o poprire foarte mare adică de aproape 900 lei. În septembrie 2024 a fost majorată pensia de la 1700 lei la 2600 lei, este o pensie de urmaș, iar soțul decedat a avut o contributivitate de aproape 40 ani, ocazie cu care mi s-a majorat pensia. Până la majorare la cei 1700 lei aveam poprire de 280 lei, iar acum la cei 900 lei adăugați mi se pune poprirea aproape pe aceeași sumă, adică îmi pun la pensie 900 lei și îmi opreșc 870 lei. Am încercat să merg la Casa de Pensii Teleorman și am încercat să primesc un punct de vedere, dar răspunsul a fost că dumnealor trebuie să puna poprire de 1/3 din pensie. În lege știu că este prevăzut până la 1/3, am încercat să le spun că am o situație financiară foarte dificilă, am un băiat cu handicap grav în îngrijirea mea și le-am explicat că nu pot trăi cu 1700 lei cât îmi rămâne după poprire. Ce pot face ? Pot interveni cumva la Casa de Pensii să îmi rețină o sumă mai mică la poprire ? »
Vom răspunde precizând pentru început faptul că, potrivit art.729 Cod Procedura Civilă, salariile și alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum și alte sume ce se plătesc periodic debitorului și sunt destinate asigurării mijloacelor de existență ale acestuia, pot fi urmărite limitat, astfel :
– Până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligație de întreținere sau alocație pentru copii, și respectiv
– Până la o treime din venitul lunar net pentru orice alte datorii.
Într–adevăr, dispozițiile legale fac trimitere la efectuarea reținerilor prin poprire în cuantum de până la o treime din venitul net lunar, ceea ce înseamnă că creditorul urmăritor poate accepta efectuarea unei rețineri într-un cuantum mai redus decât acest procent.
De asemenea, și debitorul urmărit poate solicita instanței de judecată diminuarea valorii popririi în cazul în care se încadrează în situația descrisa de art.729 al.3 Cod Procedura Civilă care prevede următoarele : « Veniturile din muncă sau orice alte sume care se plătesc periodic debitorului și sunt destinate asigurării mijloacelor de existență ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părții ce depășește jumătate din acest cuantum ».
În cazul descris de ascultătoarea noastră constatăm că, din păcate, venitul net lunar obținut este într-un cuantum care depășește cu puțin nivelul salariului minim net pe economie, ceea ce înseamnă că dânsa nu vă putea solicita instanței aplicarea art.729 al.3 mai sus citat și diminuarea popririi prin hotărâre a instanței.
Recomandăm, așadar, ascultătoarei noastre să ia legătură cu creditorul urmăritor și să încerce să obțină acordul acestuia pentru reducerea valorii popririi, prezentându-i situația dificilă în care se găsește. Precizam că în speță Casa de Pensii Teleorman este cel mai probabil doar terț poprit, obligat să rețină suma prevăzută de lege sau agreată de creditorul urmăritor, deci refuzul Casei de Pensii de a modifica valoarea reținerilor este în acest caz justificată. Doar creditorul urmăritor (respectiv persoana sau instituția către care sunt virate reținerile din veniturile debitorului urmărit) poate agrea orice modificări în ceea ce privește poprirea instituită.
Sunt avocat Florentina Micula Folea și aștept în continuare întrebările dumneavoastră la adresa de e-mail secretariat@radiotimisoara.ro sau prin posta pe adresa Radio Timișoara din str.Pestalozzi nr.14 A.
Vă mulțumesc!
Mai multe sfaturi juridice găsiți AICI.
(Foto: pixabay.com)