Juridic | Răspundere minor pentru violențe
Cum răspunde în fața legii un minor sub 14 ani care lovește un alt elev în microbuzul școlar? Dar părinții acestuia?

Articol de Radio Timisoara, 15 aprilie 2025, 20:54
Bine v-am regăsit dragi ascultători în cadrul unei noi ediții a rubricii noastre juridice.
Astăzi avem o întrebare primită prin e-mail din partea unei ascultătoare care ne-a transmis următoarele: „ Băiatul meu de 13 ani și jumătate a lovit un alt elev în microbuzul pentru transport elevi! Părințîi elevului lovit au spus că depun plângere la poliție. Menționez că elevul lovit nu a avut nevoie de nici un fel de tratament și nici de spitalizare! Vă răspunde fiul meu în vreun fel în această situație? Mulțumesc pentru răspuns”
Pentru a răspunde întrebării care ne-a fost adresată, se impune să analizăm situația prezentată atât din perspectiva răspunderii penale, cât și din cea a răspunderii civile.
Minorii sub 14 ani nu răspund penal
Prevederile Codului Penal sunt suficient de clare atunci când dispun cu privire la vârstă de la care minorul răspunde penal pentru faptele sale. Astfel, minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal, minorul care are vârsta între 14 şi 16 ani răspunde penal numai dacă se dovedeşte că a săvârşit fapta cu discernământ, în timp ce minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal potrivit legii.
De asemenea, tot Codul Penal dispune că, față de minorul care, la data săvârşirii infracțiunii, avea vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani se ia, de regulă, o măsură educativă neprivativă de libertate, cu excepția cazurilor în care a mai săvârșit infracțiuni și anterior, sau dacă pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea săvârșită este închisoarea de 7 ani sau mai mare ori detențiunea pe viață.
În categoria măsurilor educative neprivative de libertate care pot fi dispuse în cazul infracțiunilor săvârșite de minori cu vârste între 14 și 18 ani enumerăm, cu titlu de exemplu, stagiul de formare civică, supravegherea și consemnarea la sfârșit de săptămână.
În cazul descris de ascultătoarea noastră, această arată că băiatul acesteia care s-a făcut vinovat de lovirea altui copil în microbuzul școlar are o vârstă de 13 ani și jumătate, deci sub vârsta la care, potrivit legii, acesta poate răspunde penal.
Așadar, strict din punctul de vedere al răspunderii penale, nimeni nu va răspunde pentru fapta minorului, dacă acesta a acționat singur și neasistat sau nedeterminat de altcineva întrucât răspunderea penală este o răspundere pentru fapta proprie.
Răspunderea pentru fapta minorului
Aceasta nu înseamnă însă că nimeni nu răspunde pentru faptele minorului sub 14 ani, întrucât pot există situații în care anumiți minori (sub 14 ani) ii lovesc pe alții atât de puternic încât cei din urmă au nevoie de spitalizare, îngrijiri medicale, terapii și altele asemenea.
Așadar, aceștia din urmă au suferit un prejudiciu material, care chiar poate fi cuantificat în cheltuielile de recuperare (pe lângă faptul că se poate discuta și de un prejudiciu moral, aici).
În această ipoteză, suntem în situația unei răspunderi civile delictuale, adică acea răspundere care presupune reparația unui prejudiciu produs altei persoane, din cauza comiterii unei fapte ilegale (indiferent dacă acea faptă este prevăzută de legea penală sau nu, singură condiție, în acest caz fiind că fapta să fie contrară legii). În asemenea ipoteze, victima se va putea îndrepta direct împotriva părinților minorului, existând chiar un regim special în Codul civil, numit „răspunderea pentru fapta minorului (…)”, potrivit articolului 1.372 din Codul Civil.
În esență, prevederea menționată mai sus stabilește că va răspunde pentru prejudiciul cauzat de minor cel care este obligat să îl supravegheze, în temeiul legii, adică părintele, în situația de mai sus.
Sunt avocat Florentina Micula Folea și aștept în continuare întrebările dumneavoastră la adresa de e-mail secretariat@radiotimisoara.ro sau prin poștă pe adresa Radio Timișoara, str. Pestalozzi nr. 14A.
Vă mulțumesc!