Ascultă Radio Timișoara Live

Juridic | Recuperarea datoriilor la întreținere ale unui proprietar decedat, fără moștenitori

Avocatul Florentina Micula Folea răspunde unei ascultătoare din Timișoara care ne solicită un sfat privind demersurile pe care trebuie le facă o asociație de proprietari pentru a recupera ”o datorie plus cheltuielile lunare restante de la un vecin decedat în martie 2024, pentru care se caută moștenitori și pe care l-a înmormântat Primăria”.

datorii intretinere

Articol de Dana Florea, 22 iulie 2024, 10:55

Situația prezentată de ascultătoarea noastră presupune analizarea dispozițiilor Legii nr.196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor coroborate cu cele ale Codului Civil Român.

În primul rând trebuie avute în vedere prevederile art.80 din Legea nr.196/2018 potrivit cărora asociația de proprietari are o ipotecă legală asupra apartamentelor proprietarilor din condominiu, precum și un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sume datorate cu titlu de cotă de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari. Ipoteca imobiliară legală se înscrie în cartea funciară la cererea președintelui asociației de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de contribuție din care rezultă suma datorată cu titlu de restanță.

Având în vedere ascultătoarea noastră face referire atât la recuperarea cheltuielilor lunare restante, cât și la o alta datorie pe care defunctul ar fi avut-o către asociație precizez , raportat la norma legală de mai sus, doar acele creanțe care sunt datorate cu titlu de cote de contribuție la cheltuielile asociației beneficiază de prioritatea legală mai sus indicată.

În al doilea rand, la decesul unei persoane, patrimoniul acesteia se transmite pe cale moștenirii legale sau testamentare către moștenitori. Patrimoniul unei persoane cuprinde atât un activ (adică bunuri sau drepturi) cât și un pasiv (adică obligații sau datorii). Prin urmare, cei care accepta moștenirea defunctului vor prelua inclusiv obligațiile acestuia.

Din descrierea făcută de ascultătoarea noastră rezultă însă exista posibilitatea , în cazul respectivei persoane decedate nu existe moștenitori, caz în care devin incidente prevederile Codului Civil în materia moștenirii vacante. Astfel, dacă nu există moștenitori legali sau testamentari, moștenirea este vacantă, iar patrimoniul succesoral revine comunei, orașului sau municipiului în a cărui raza teritoriaăa se aflau bunurile la data deschiderii moștenirii.

În ceea ce privește pasivul succesoral (adică datoriile), art.1139 Cod Civil prevede acesta fi suportat de municipiul, orașul sau comuna care dobândesc moștenirea vacantă conform legii, însă doar în limita valorii bunurilor din patrimoniul succesoral.

Din punct de vedere procedural, în acest caz, este aplicabil art.1137 Cod Civil care prevede , dacă în termen de 1 an și 6 luni de la deschiderea moștenirii (adică de la data decesului persoanei) nu s-a înfățișat niciun succesibil (adică o persoană cu vocație succesorală), notarul, la cererea oricărei persoane interesate, soma toate persoanele care pot pretinde și dovedi un drept asupra moștenirii se prezinte la biroul sau în termen de cel mult 2 luni de la publicarea respectivei somații, în caz contrar notarul urmând declare moștenirea vacantă.

Față de cele de mai sus, dat fiind decesul persoanei în luna martie 2024, inițierea demersurilor pentru declararea moștenirii vacante este în acest moment prematura.

De asemenea, având în vedere faptul , prin decesul persoanei, încetează capacitatea procesuală a acesteia, până la identificarea unor moștenitori legali sau testamentari sau, în absența acestora, până la trecerea bunurilor în patrimoniul comunei sau orașului ca și moștenire vacantă, orice demers litigios fi în mod inevitabil limitat.

Recomandăm însă asociației de proprietari ca, în acest răstimp, întreprindă demersurile necesare pentru conservarea drepturilor sale, inclusiv prin solicitarea notării valorii actualizate a cotelor de contribuție restante în cartea funciară a apartamentului în discuție.

Sunt avocat Florentina Micula Folea și aștept în continuare întrebările dumneavoastră la adresa de e-mail secretariat@radiotimisoara.ro sau prin poștă pe adresa Radio Timișoara din str.Pestalozzi nr. 14A.

mulțumesc!

Mai multe sfaturi juridice găsiți AICI.

(Foto: pixabay.com)

Juridic | Înșelăciune la prezentarea unor produse
Legislație luni, 29 iulie 2024, 20:25

Juridic | Înșelăciune la prezentarea unor produse

Avocatul Florentina Micula Folea răspunde în ediția cu numărul 200 a rubricii noastre juridice unei ascultătoare din Timișoara care ne-a...

Juridic | Înșelăciune la prezentarea unor produse
credit bancar
Legislație miercuri, 17 iulie 2024, 18:35

Juridic | Ce se întâmplă cu creditul bancar în caz de deces?

Avocatul Florentina Micula Folea răspunde unui ascultător din Timișoara care ne-a prezentat următoarea situație : « Soția mea a decedat în...

Juridic | Ce se întâmplă cu creditul bancar în caz de deces?
donatie bani
Legislație luni, 8 iulie 2024, 14:09

Juridic | Contractul de donație

Avocatul Florentina Micula Folea răspunde unei ascultătoare din Timișoara care ne-a transmis următorul mesaj : « Sunt o persoană în vârstă,...

Juridic | Contractul de donație
plata card
Legislație luni, 17 iunie 2024, 12:41

Juridic | Comercianții, obligați să accepte plata cu cardul

Avocatul Florentina Micula Folea răspunde unui ascultător care a transmis următorul mesaj: « De mai mulți ani am și eu un magazin tip ABC...

Juridic | Comercianții, obligați să accepte plata cu cardul
Legislație luni, 10 iunie 2024, 13:38

Juridic | Executarea silită ca girant

Avocatul Florentina Micula Folea răspunde unei ascultătoare din Caransebeș ne-a prezentat următoarea situație : « Vă rog frumos să mă...

Juridic | Executarea silită ca girant
Legislație luni, 27 mai 2024, 11:30

Juridic | ”Înstrăinarea părintească”, în cazul divorțului, considerată formă a violenței domestice

O lege recentă, care modifică și completează Legea privind protecția și promovarea drepturilor copilului, stabilește că distrugerea...

Juridic | ”Înstrăinarea părintească”, în cazul divorțului, considerată formă a violenței domestice
Legislație marți, 21 mai 2024, 12:07

Juridic | Permisul de conducere categoria B e valabil şi pentru motociclete, cu anumite condiţii

Avocatul Florentina Folea răspunde unui ascultător din Timișoara care ne-a transmis următoarea întrebare : « Am auzit la televizor că a...

Juridic | Permisul de conducere categoria B e valabil şi pentru motociclete, cu anumite condiţii
Legislație luni, 13 mai 2024, 13:16

Juridic | Sistemul de plată prin tichete de activități casnice

Avocatul Florentina Folea răspunde unei ascultătoare din Oradea care ne-a transmis următoarea întrebare : « În urmă cu 2 ani am rămas fară...

Juridic | Sistemul de plată prin tichete de activități casnice