Juridic | Redobandire permis auto după suspendare
Dacă mi s-a suspendat permisul 90 zile și mi se respinge apelul, în cât timp trebuie să predau permisul? Când pot să susțin testul în baza căruia se poate reduce sancțiunea de suspendare cu 30 zile?

Articol de Radio Timisoara, 10 aprilie 2025, 10:59
Bine v-am regăsit dragi ascultători în cadrul unei noi ediții a rubricii noastre juridice.
Astăzi avem o întrebare primită prin e-mail din partea unui ascultător care ne-a transmis următoarele: „Mi s-a suspendat permisul 90 zile. Este foarte posibil să mi se respingă apelul. Cum trebuie să procedez mai departe în cazul în care pierd în instanța:
– În cât timp trebuie să predau permisul? Termenul de predare este stabilit prin lege?
– Când pot să susțin testul în baza căruia se poate reduce sancțiunea de suspendare cu 30 zile? Este prevăzut în lege?”
Actul normativ
Voi preciza pentru început faptul că actul normativ care reglementează problematica pusă în discuție de ascultătorul nostru este OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare.
Modalitatea prin care o persoană sancționată cu suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice poate contesta măsură dispusă este plângerea formulată împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei care suspendă executarea sancțiunilor dispuse prin respectivul proces verbal de la data înregistrării la judecătorie
Cazul respingerii apelului
In cazul respingerii definitive a plângerii formulate, suspendarea exercitării dreptului de a conduce se reia de drept începând cu ora 00.00 a zilei următoare celei în care a fost predat permisul de conducere, după rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea formulată împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei sau a admis-o în parte, menţinând sancţiunea contravenţională complementară aplicată, dar nu mai târziu de 30 de zile de la dată rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti.
Termenul de 30 de zile se calculează pe zile pline, începând cu ora 00.00 a zilei următoare datei rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti. În situaţia în care termenul se împlineşte într-o zi nelucrătoare, acesta se prelungeşte până în prima zi lucrătoare care urmează.
În cazul în care contravenientul nu predă permisul de conducere în termenul indicat mai sus, durata de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se majorează de drept cu 30 de zile, fără îndeplinirea vreunei alte formalităţi.
Redobândirea permisului de conducere înainte de termen
În ceea ce privește posibilitatea redobândirii permisului de conducere înainte de termen, tot OUG nr.195/2002 clarifica legislativ acest aspect, stabilind că, la cererea titularului permisului de conducere, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârşirea unor contravenţii se reduce cu o treime, de către şeful poliţiei rutiere a judeţului sau a municipiului Bucureşti pe rază căreia a fost săvârşită fapta ori de către şeful poliţiei rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române, după caz, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii:
a)a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;
b)a obţinut permisul de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei.
Recomandăm așadar ascultătorului nostru ca, în cazul respingerii apelului formulat, să se asigure că preda permisul de conducere în termenul legal, iar apoi se poate înscrie pentru testarea verificării cunoașterii regulilor de circulație în vederea reducerii duratei suspendării cu o treime, desigur dacă îndeplinește și cea de-a două condiție, și anume aceea de a fi obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei contravenționale pentru care a fost sancționat.
Sunt avocat Florentina Micula Folea și aștept în continuare întrebările dumneavoastră la adresa de e-mail secretariat@radiotimisoara.ro sau prin poștă, pe adresa Radio Timișoara: str. Pestalozzi nr.14 A.
Va mulțumesc!
Mai multe sfaturi juridice găsiți AICI.
(Foto: pixabay.com)