Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Juridic | Rezilierea contractului de închiriere

Avocatul Floreantina Folea răspunde unei ascultoare din Dumbrăvița jud.Timiș care ne-a transmis următorul mesaj : Aș dori opinia dvs legat de încetarea unui contract de închiriere pe care îl am încheiat pentru un apartament pe care îl am că proprietar. Aș vrea să știu dacă pentru a-l înceta trebuie să fac înștiințare scrisă, prin avocat, că nu doresc să prelungesc contractul sau el va înceta automat la dată stabilită.

contract de inchiriere
Foto: contract de inchiriere

Articol de Dana Florea, 25 martie 2024, 13:47

În contract scrie așa : « Cu 30 de zile înaintea expirării contractului, chiriașul va putea prelungi contractul pentru aceeași perioadă numai cu acordul scris al proprietarului ». Aș vrea să știu și care este procedura pentru a scoate chiriașul din apartament, dacă nu dorește să plece, pentru că nu plătesc chiria de 2 luni și nu mai vreau să îl las să stea acolo.

Cu privire la prelungirea contractului de închiriere, atât timp cât în contract este prevăzută o durată clar determinată a închirierii, dar și faptul că prelungirea nu se poate face decât cu acordul proprietarului, considerăm că nu este posibilă extinderea duratei contractului în afară manifestării de voință expresă a proprietarului.

După momentul expirării perioadei contractuale, se va pune, într-adevăr, problema eliberării apartamentului de către chiriașul care, urmare a încetării contractului de închiriere, ajunge să îl ocupe în mod nelegal.

În cazul refuzului chiriașului de a părăși apartamentul, legea prevede că evacuarea imobilelor ocupate fără drept se poate face prin două proceduri judiciare, respectiv printr-o acțiune de drept comun, întemeiată pe art.192 Cod Procedura Civilă, sau pe o cale specială reglementată de dispozițiile art.1034-1045 Cod Procedura Civilă.

Intrucât acțiunea în evacuare de drept comun presupune o durata mai mare în timp, apreciem că ori de câte ori proprietarul are posibilitatea de a se baza pe dispozițiile normei speciale, parcurgerea  acestei proceduri este recomandabilă.

Astfel, această procedura vizează situația în care, după notificarea prealabilă a chiriașului sau ocupantului, acesta părăsește imobilul, iar proprietarul poate intră în posesia acestuia, de drept, nefiind necesară o procedură judiciară de chemare în judecată a acestuia.

În situația în care, după notificarea comunicată, chiriașul imobilului refuză să îl elibereze, este necesară chemarea sa în judecată.

Cererea de chemare în judecată urmărește obținerea pronunțarii unei hotărâri judecătorești de evacuare imediată a chiriașului sau ocupantului din imobil, pentru lipsă de titlu (de exemplu, în situația descrisă de ascultatoarea noastră în care contractul de închiriere a expirat).

Procedura este una urgentă și se judecă în camera de consiliu, însă în prealabil trebuiesc citate părțile.

Hotărârea de evacuare este executorie și poate fi atacată numai cu apel în termen de 5 zile de la pronunțare, dacă s-a dat cu citarea părților, sau de la comunicare, când s-a dat fără citarea lor.

Observăm așadar că această procedură permite judecarea rapidă și punerea în executare a hotărârii astfel obținute cu maximă celeritate, permițând astfel proprietarului să reintre în posesia apartamentului ocupat fără drept de fostul chiriaș după expirarea duratei închirierii.

Sunt avocat Florentina Folea și aștept în continuare întrebările dumneavoastră la adresa de e-mail secretariat@radiotimisoara.ro  sau prin poștă pe adresa Radio Timișoara din str.Pestalozzi nr.14A.

Va mulțumesc!

Mai multe sfaturi juridice găsiți AICI.

(Foto: pixabay.com)

 

legi
Legislație marți, 4 martie 2025, 13:08

Juridic | Drepturile urmașilor persoanelor persecutate politic

”Mama a fost deportată în Rusia. Aș dori să pot afla dacă beneficiez de o indemnizație după mama care este decedată din anul 2012.” Bine...

Juridic | Drepturile urmașilor persoanelor persecutate politic
Juridic | Eșalonarea plății facturilor de energie electrică primite retroactiv
Legislație luni, 24 februarie 2025, 13:30

Juridic | Eșalonarea plății facturilor de energie electrică primite retroactiv

Cum se pot eşalona la plată sumele în cazul în care furnizorul emite factură de energie electrică pentru o perioadă de facturare mai mare...

Juridic | Eșalonarea plății facturilor de energie electrică primite retroactiv
AUDIO / Verificarea competențelor pentru angajare
Legislație marți, 18 februarie 2025, 13:01

AUDIO / Verificarea competențelor pentru angajare

”Am terminat studii de grafică și design. La unul dintre interviuri, angajatorul  mi-a dat că probă de lucru să creez un logo pentru firma...

AUDIO / Verificarea competențelor pentru angajare
mostenire
Legislație luni, 10 februarie 2025, 10:35

Juridic | Renunțarea la moștenire

”Tatăl meu a decedat acum 2 luni, fiind proprietar de imobile și teren. Am depus actele la notar pentru succesiune. Mama locuiește cu mine în...

Juridic | Renunțarea la moștenire
Legislație luni, 3 februarie 2025, 11:22

Juridic | Contractul de arendare cu un nou proprietar

“Avem un teren arabil cu contract în arendă pe numele surorii noastre, s-a făcut partajul și acum terenul este pe numele unui alt frate. Vă...

Juridic | Contractul de arendare cu un nou proprietar
Legislație luni, 27 ianuarie 2025, 14:46

Juridic | Contractul de arendare

« Am încheiat un contract de arendare pe o durată de 7 ani. Arendașul a plătit arenda doar pe primii doi ani și refuză să plătească pentru...

Juridic | Contractul de arendare
Legislație luni, 20 ianuarie 2025, 14:33

Juridic | Renunțarea la moștenire

”Ambii mei părinți au decedat. Frații mei mi-au spus că vor să facă succesiunea după părinți. Eu trăiesc în Spania și nu am niciun fel...

Juridic | Renunțarea la moștenire
Legislație luni, 13 ianuarie 2025, 11:40

Juridic | Procura pentru pensie

”Am o procură de la tatăl meu pentru a ridica în fiecare lună pensia și pentru a semna orice acte la Casa de Pensii. Cât timp este...

Juridic | Procura pentru pensie