Juridic | Suspendarea sau anularea permisului de conducere
„Am pierdut în apel o contestație la procesul verbal. Pot conduce cele 30 de zile până la împlinirea predării permisului?”
Articol de Dana Florea, 30 octombrie 2024, 18:57
Bine v-am regăsit dragi ascultători în cadrul unei noi ediții a rubricii noastre juridice.
Astăzi avem o întrebare primită prin e-mail din partea unui ascultător din Timișoara care ne-a transmis următoarele: „Am pierdut în apel o contestație la procesul verbal. Momentan sunt plecat în străinătate. Pot conduce cele 30 de zile până la împlinirea predării permisului? Și dacă nu predau permisul și nu am dat nici examenul după cele 3 luni și plus 2 luni prelungire că nu am predat și dat examenul, pot merge la poliție să îmi dea iar dreptul de circulație?”.
Din întrebarea care ne-a fost adresată nu rezultă cu claritate daca măsura sancționatorie dispusă ascultătorului nostru a fost suspendarea sau anularea permisului de conducere. Ceea ce însă acesta a evidențiat clar este faptul că a formulat plângere împotrivă acestei măsuri, însă plângerea a fost respinsă definitiv, deci inclusiv în calea de atac a apelului.
Având în vedere faptul că, de curând, am răspuns unei întrebări adresată de un alt ascultător privitoare la procedura de contestare a procesului – verbal de constatare și sancționare a contravenției prin care s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce pentru o anumită perioadă, în cadrul acestei rubrici vom prezenta, punctual, aspectele relevante cu referire la întrebarea ascultătorului nostru.
Actul normativ care reglementează problematica pusă în discuție de ascultătorul nostru este OUG nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice.
Plângerea formulată împotrivă procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei suspendă executarea amenzii şi a sancţiunii contravenţionale complementare dispuse prin respectivul proces verbal de la data înregistrării la judecătorie.
Contravenientul trebuie să facă dovada înregistrării plângerii contravenţionale printr-un document emis de către instanţa de judecată și să transmită aceasta dovada la unitatea de poliţie din care face parte agentul constatator, care efectuează menţiunile corespunzătoare în evidenţe.
Suspendarea exercitării dreptului de a conduce se reia de drept începând cu ora 00.00 a zilei următoare celei în care a fost predat permisul de conducere, după rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea formulată împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei sau a admis-o în parte, menţinând sancţiunea contravenţională complementară aplicată, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti.
Termenul de 30 de zile se calculează pe zile pline, începând cu ora 00.00 a zilei următoare datei rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti. În situaţia în care termenul se împlineşte într-o zi nelucrătoare, acesta se prelungeşte până în prima zi lucrătoare care urmează.
În cazul în care contravenientul nu predă permisul de conducere în termenul indicat mai sus, durata de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se majorează de drept cu 30 de zile, fără îndeplinirea vreunei alte formalităţi.
În cazul în care suntem în prezența unei anulari a dreptului de a conduce, persoana al cărei permis de conducere a fost anulat se poate prezenta la examen pentru obținerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situațiile următoare:
- au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;
- a trecut un an de la data grațierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;
- a intervenit amnistia;
- interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanță prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.
Sunt avocat Florentina Micula Folea și aștept în continuare întrebările dumneavoastră la adresa de e-mail secretariat@radiotimisoara.ro sau prin posta pe adresa Radio Timișoara din str.Pestalozzi nr.14A.
Vă mulțumesc!
Mai multe sfaturi juridice găsiți AICI.
(Foto: pixabay.com)