Măsuri mai restrictive pentru combaterea răspândirii COVID adoptate în Timiș
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş a adoptat mai multe hotărâri pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2. Măsurile au fost adoptate în condițiile în care în judeţ sunt localităţi unde rata de infectare a depășit 7,5 la mia de locuitori dar și localități în carantină.
Articol de Radio Timișoara, 27 martie 2021, 19:31
“Această hotărâre prevede măsuri mai restrictive decât cele prevăzute în ODSU de carantinare a celor cinci localităţi din judeţ, adică municipiul Timişoara şi comunele Dumbrăviţa, Giroc, Ghiroda şi Moşniţa Nouă. (…). Pentru municipiul Timişoara şi UAT Giroc şi Moşniţa Nouă, măsurile impuse pentru localităţile unde incidenţa este mai mare de 7,5/1000 locuitori, pentru UAT Dumbrăviţa şi Ghiroda, măsurile impuse pentru localităţile unde incidenţa este mai mare de 4,5 şi este mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori”, arată un comunicat al Prefecturii Timiş.
Rate de infectare de peste 7,5 au fost raportate, astăzi, în municipiul Timişoara şi comunele Pădureni, Orţişoara, Jebel, Moşniţa Nouă, Giroc, Sânmihaiu Român, Săcălaz şi Maşloc.
În UAT-urile cu incidenţa cumulată la 14 zile care depăşeşte 7,5/1.000 de locuitori se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 20,00 – 5,00, cu următoarele excepţii:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.
Operatorii economici îşi desfăşoară activitatea în intervalul orar 5,00 – 18,00, pe tot parcursul săptămânii. Prin excepţie, în intervalul orar 18,00 – 5,00, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.
Centrele de vaccinare si cabinetele medicale nu se închid la 18:00 în județele cu incidența peste 4 la o mie de locuitori, cum este județul Timiș, deplasarea pentru tratament fiind permisă și după orele 20:00!
Farmaciile, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane care utilizează autovehicule cu capacitate mai mare de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto, şi cei din domeniul transportului rutier de mărfuri care utilizează autovehicule cu masamaximă autorizată de peste 2,4 tone îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară, indiferent de rata de infectare din localitate.