Medicii veterinari din Caraș-Severin, în alertă privind boala Bluetongue
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor este în stare de alertă, în judeţul Caraş-Severin, după ce a primit notificări cu privire la existenţa unor focare de Bluetongue, sau ‘boala limbii albastre’, în Bulgaria, Grecia şi Macedonia. Aceasta boală este una periculoasă şi se răspândeşte la rumegătoare, respectiv, ovine, bovine, caprine.
![Medicii veterinari din Caraș-Severin, în alertă privind boala Bluetongue Medicii veterinari din Caraș-Severin, în alertă privind boala Bluetongue](https://www.radiotimisoara.ro/wp-content/uploads/2014/08/vaci-bovine-turme-animale.jpg)
Articol de Radio Timișoara, 19 august 2014, 20:09
Purtătorul de cuvânt al DSV Caraş-Severin, Radu Tătaru, spune că toți crescătorii de ovine, caprine și bovine au fost informați cu privire la modul în care pot recunoaște boala de la primul simptom pentru a putea anunța imediat medicul veterinar.
Boala apare, în general, în această perioadă, din cauza condiţiilor meteo, cu zile foarte călduroase şi umezeală mare, ceea ce provoacă o multiplicare în exces a insectelor din genul culicoides, adică a ţânţarilor, a mai spus Radu Tătaru.
Această boală nu se transmite prin contact direct între animale, ci prin intermediul tânţarilor. Din această cauză, o măsură de prevenţie ar fi dezinsecţia.
Potrivit Direcţiei Sanitare Veterinare, în Bulgaria, Grecia şi Macedonia evoluează focare de Bluetongue – boala limbii albastre sau febra catarală malignă.
Imediat ce contactează virusul, animalele prezintă răni în jurul nărilor şi a gurii, nu pot să mănânce şi nu se mai pot mişca. Animalele slăbesc mult şi, pentru a nu se răspândi virusul, trebuie imediat sacrificate.
În judeţul Caraş-Severin nu a fost depistat, până acum, niciun caz de îmbolnăvire. Potrivit specialiştilor, maladia limbii albastre nu se transmite la om.