Motivul pentru care arhitecții nu se grăbesc să depună proiecte pentru refacerea Turnului de apă din Timișoara
Articol de Radio Timișoara, 30 aprilie 2019, 07:00 / actualizat: 30 aprilie 2019, 15:19
Articol de Radio Timișoara, 30 aprilie 2019, 07:00 / actualizat: 30 aprilie 2019, 15:19
Primăria Timișoara intenționează să reabiliteze Turnul de apă din Iosefin. Construit în anul 1913, turnul are o înălțime de 52 de metri.
Pentru refacerea turnului și includerea în circuitul cultural al orașului, municipalitatea a inițiat un concurs de soluții care nu a avut succes într-o primă etapă pentru că arhitect nu s-a înscris în competiție. Drept urmare, primăria Timișoara a majorat premiul pentru primul loc de la 112.000 de lei la 134.000 de lei, diminuând sumele pentru premiile doi si trei. Viceprimarul Dan Diaconu speră ca de data aceasta suma să fie de data asta atractivă.
“Nu a existat niciun participant la concursul de soluții pentru Turnul de apă. Ca atare, procedura se va relua cu premiul, care înseamnă proiectarea următoarei amenajări la Turnul de apă, un pic mai mare, nu semnificativ, dar o redistribuire a sumelor între premiul unu, doi și trei”, spune Dan Diaconu.
În ce măsură creșterea sumei pentru premiul întâi este în măsură să îi atragă pe arhitecți, ne spune Ana Maria Zahariade, vicepreședinte al Ordinului Arhitecților din România pentru concursuri.
“Să fiu sinceră, nu cred, dar sigur că o astfel de chestiune nu se poate aprecia decât făcându-se niște studii comparative. Ori această chestiune nu s-a făcut. În plus, banii respectiv s-au luat de la premii. De aceea spun că sunt niște lucruri care se stabilesc de la început până când începe toată procedura, până când se face regulamentul de concurs și care se stabilesc cu grijă, cu seriozitate între organizator și beneficiar”, spune Ana Maria Zahariade.
Vicepreședintele Ordinului Arhitecților din România pentru concursuri a admis că realizarea unui proiect pentru obiectiv precum turnul de apă poate fi o carte de vizită bună, dar nu este suficient.
“Dacă concursul este foarte migălos, ai mult de lucru la chestia asta, înseamnă că micul tău atelier trebuie să lucreze timp de o lună, două, depinde de amploarea concursului, numai pentru asta. Ori această treabă, dacă nici măcar nu are o promisiune corectă de premiu, vă dați seama că atelierul nu se poate susține din a proiecta doar. Ideea este că lucrurile trebuie să fie fair, adică să promită mai mult decât gloria aceea pentru care mori de foame”, spune Ana Maria Zahariade.
În ceea ce îi privește pe timișoreni sau turiști, mulți au spus că le-ar plăcea ca în turn să fie amenajată o cafenea.
Premiile puse în joc de Primăria Timișoara pentru concursul de soluții pentru turnul de apă sunt de 134.000 de lei, 10.000 de lei pentru locul doi și 5.000 de lei pentru premiul trei.
Ascultați reportajul realizat de Daniel Dancea: