Motivul pentru care Traseul Revoluției nu cuprinde mai multe zone ale evenimentelor din decembrie 1989
Calea Girocului, un punct important al evenimentelor din decembrie 89 de la Timișoara, nu a fost introdusă în Traseul Revoluției, pentru care Primăria Timișoara a depus o cere de finanțare europeană prin PNRR.
Consilierul local Lucian Căldăraru a cerut să se caute o soluție, astfel încât victimele de pe actuala Cale a Martirilor să nu fie uitate.
“Acolo s-au întâmplat crime abominabile. Nu poate fi exclus din Traseul Revoluției un astfel de punct. Vă rog să introduceți pe acest traseu. Este foarte important. Acolo au murit mulți oameni împușcați”, spune Lucian Căldăraru.
Viceprimarul Ruben Lațcău a explicat motivele pentru care mai multe puncte fierbinți ale Revoluției de la Timișoara au fost incluse în traseu.
“Sunt mai multe spații publice care au avut o importanță deosebită Revoluției de la Timișoara care nu au fost introduse tocmai din cauza faptului că revoluția a avut loc în atâtea locuri din oraș și pentru că era practic imposibil să recreezi un traseu care să poată să fie parcurs și de turiști, și de copii, și de studenții și elevii Timișoarei, pe care să facă practic un zig zag întreg pe kilometri prin oraș. Traseul acesta nu se vrea fi un traseu exhaustiv care să trateze toate zonele, toate elementele importante. Cu siguranță sunt elemente care n-au fost incluse”, explică Ruben Lațcău.
Totuși, primarul Dominic Fritz a promis că va discuta cu proiectanții Traseului Revoluției, astfel încât circuitul să poată fi extins, pentru a include toate punctele importante din oraș.
Potrivit proiectului actual, nouă locuri din oraș sunt parte a acestui traseu: Piața Maria, Podul Traian, Piețele Victoriei, Libertății și Sf. Gheorghe, Prefectura, Podul Decebal, Parcul Poporului și Cimitirul Eroilor.
Articol de Radio Timișoara, 6 august 2022, 18:44