Municipalităţile din Reşiţa şi Kikinda caută soluţii pentru prevenirea inundaţiilor
Reprezentanţii administraţiei publice locale din Reşita, judeţul Caraş-Severin şi Kikinda, Republica Serbia s-au întâlnit, joi, în oraşul de pe Bârzava, pentru a căuta soluţii în ceea ce priveşte prevenirea inundaţiilor, de-o parte şi de alta a graniţei. În acest sens, municipiul Reşiţa, lider în cadrul priectului ‘Flood prevention-for better life quality’ (Prevenirea inundaţiilor-pentru o calitate mai bună a vieţii), a organizat, pe parcursul zilei, un schimb de experienţă pe tema ‘Gestionarea situaţiilor de urgenţă – management şi pregătire în Reşiţa şi Kikinda’.
Articol de Carla Chiu, 5 februarie 2015, 16:48
Primarul municipiului Reşita, Mihai Stepanescu, a declarat că acesta este doar un prim proiect, ce a deschis calea altor proiecte transfrontaliere.
‘Este vorba de o întâlnire ce are la bază acest proiect, aflat în implementare, şi care vizează situaţiile de urgenţă din Reşiţa şi Kikinda – Republica Serbia. Acest prim proiect a deschis şi calea altora, pe care noi sperăm să le implementăm în comun, pentru că am găsit parteneri foarte serioşi peste graniţele ţării. Pe plan local, este vorba de suma de 630.000 de euro, din care noi, în scurt timp, sperăm să achiziţionăm patru utilaje ce deservesc activitatea situaţiilor de urgenţă din municipiu. Este vorba despre: corturi, bărci gomflabile, un sistem de alarmare format din 11 sirene şi o centrală. Proiectul mai cuprinde şi multe alte aspecte. Deocamdată, acesta este un prim pas în seria relaţiilor pe care noi le-am stabilit. Kikinda este un oraş frumos, dar la fel ca Reşita, are nevoie de multe alte proiecte.’
Imbre Kabok, reprezentant al municipalităţii Kikinda, a precizat că proiectul are ca scop apărarea împotriva inundaţiilor şi îmbunătăţirea calităţii vieţii, a mediului şi patrimoniului cultural.
‘Noi am făcut tot ce am putut. Până acum, am reabilitat 28 de kilometri de reţea de apă-canal şi am construit trei diguri, care au ca scop creşterea capacităţii de apărare împotriva inundaţiilor. De asemenea, am achiziţionat şi un excavator care are ca scop întreţinerea reţelelor de apă-canal. Satul de unde vin eu are aproximativ 3.000 de locuitori şi, în trecut, am avut inundaţii semnificative, care au deteriorat circa o sută de locuinţe. Tocmai de aceea am iniţiat acest proiect. Sperăm că va avea beneficii pentru ambele părţi.’