Noi șantiere, alte afaceri în pragul falimentului! FOTO!
Dacă administratorii teraselelor și magazinelelor din Piața Unirii din Timișoara susţin că abia dacă iși mai pot plăti chiriile, se pare că șantierele care s-au deschis în tot orașul, pun pe butuci și restul afacerilor din Timișoara. Unul dintre santiere este pe strada Mareșal Constantin Prezan, fostă Lidia, din Timișoara. Aici s-a început schimbarea conductelor de canalizare prin luna aprilie. Strada a fost spartă pe o porțiune de câteva sute de metri și așa se află și în prezent, spre disperarea comercianților și a oamenilor din zonă.
Articol de Carla Chiu, 27 iunie 2014, 15:37
Oamenii spun că vinovați sunt muncitorii, care întind pe luni de zile o intervenţie ce ar trebui terminată în câteva saptamani – spun oamenii din zonă. Societatea spaniolă care a câștigat contractul pentru schimbarea infrastructurii de canalizare din sudul orașului tărăgănează lucrările din luna aprilie. Muncitorii au program de lucru… cu jumatate de normă, însă orele de muncă se pontează mai degrabă la terasă decât pe şantier – spun timișorenii. Între timp, toată strada este blocată, iar patronii de afaceri din zona respectivă declară că sunt în pragul falimentului.
„În această lună au săpat o groapă, au plantat o gură de canal și două țevi, pe care le-au scos afară de trei ori, pentru că niciodată nu au reușit să le așeze la cotă. În plus, muncitorii lucrează de la ora 9.30 – 10.00, până la 15.30 – 16.00, după care nu mai e nimeni pe șantier, sâmăta nu lucrează. Mi-am pierdut o parte din contracte, mai mult de 40% din cifra de afaceri a scăzut de la o lună la alta. Cine vine să-și spele mașina, când la ieșirea din spălătorie e un nor de praf iar mașina e la fel de murdară?”, susține Nicolae Iftimiuc, proprietarul unei spălătorii auto din zonă.
La câțiva metri distanță, proprietarul unei benzinării se plânge de aceeași problemă. În plus, el spune că utilajele firmei executante au distrus și asfaltul de pe terenul care aparține oamenilor.
„A fost o perioadă, o săptămână când nu au lucrat deloc. Acum vând 200 -300 de litri pe zi, de la 5.000 de litri pe zi”, spune Ioan Marconi, proprietarul benzinăriei.
Nici pentru locatarii din blocurile din zonă, peisajul nu este prea plăcut…
„Dacă deschizi geamul, stai toată ziua cu cârpa, nu poți să faci nimic. Stau toată ziua la mese, la bere și sucuri, nu fac nimic”, spune unul din locatarii unui bloc de pe strada Mareșal Constantin Prezan.
Autoritățile locale recunosc că firma spaniolă care a câștigat lucrarea s-a dovedit o alegere neinspirată…
„Dacă nu constatăm o accelerare a ritmului, vom rezilia contracul, deși în urma unei rezilieri rămâi cu riscul ca și printr-o nouă licitație să dai peste o firmă la fel ca și prima, iar licitația necesită un timp foarte lung”, a declarat Nicolae Robu, primarul Timișoarei.
Patronii din zonă au făcut numerose petiții la Primărie și la Aquatim, societatea care a contractat lucrarea. Ei spun că sunt hotărâți să acționeze în instanţă autoritățile pentru nerespectarea termenelor și pentru recuperarea prejudiciilor aduse afacerilor pe care le conduc.