Noul an aduce lucrări ample în centrul Timișoarei. Piața Victoriei intră în șantier
Unul dintre cele mai importante șantiere începe în 2018 la Timișoara. Este vorba despre lucrările de reabilitare a pavajului din Piața Victoriei, pentru că Timișoara să întâmpine cu un centru nou anul 2021 când va deține titlul de Capitală Culturală Europeană.
Articol de Radio Timișoara, 1 ianuarie 2018, 12:00
Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a anunțat că vor fi reînnoite rețele de utilități și va fi înlocuit pavajul cu piatră naturală.
“O să reînnoim rețelele de utilități și apoi vom reface pavajul cu piatră naturală. Păstrăm desenul actual și, evident, păstrăm, exact pe pozițiiile de acum, spațiile verzi pe care le avem acolo, spații minunate. Vom face ca și pavajul să fie la înălțime. Rămâne doar ca și proprietarii din Piața Victoriei să înțeleagă că nu se mai pot juca și că trebuie să își reabiliteze clădirile”, a declarat Nicolae Robu.
Consiliul Local Timişoara a aprobat primele majorări de impozite pentru clădirile din zonele istorice neîngrijite. Sunt majorări între 300 și 500 la sută pentru 34 de imobile. Proprietarii nemulţumiţi de supraimpozitare pot contesta hotărârile printr-o plângere prealabilă adresată Consiliului Local. Dacă aleşii îşi menţin decizia, se pot merge în instanţă.
Piața Operei a primit numele “Victoriei” după anul 1989 și a fost declarată monument istoric în anul 2004, de către Ministerul Culturii. Piața Victoriei este încadrată, pe laturile mici, de Catedrala Mitropolitană și de Opera Națională Română. Pe latura de promenadă, Corso, pe vremea La Belle Epoque, se plimba doar protipendada orașului, în vreme ce pe partea opusă, Surogat, aveau voie să treacă elevii și subretele.
Piața Victoriei a fost concepută de arhitectul Laszlo Szekely pe locul fortificațiilor vechii cetăți, demolate pentru a permite dezvoltarea orașului.
Liniile de tramvai care traversau centrul Timișoarei au fost scoase în anii ’80, astfel că zona a devenit pietonală.
Foto: arhiva