Noul pod din Lugoj, blocat de către Direcția de Cultură Timiș
Proiectul noului pod din Lugoj, ce ar urma să fie ridicat exact lângă Podul de Fier, este blocat la Direcţia de Cultură a Judeţului Timiş.
Articol de Radio Timișoara, 15 august 2018, 10:26
Directorul instituţiei, Sorin Predescu, spune că în forma actuală, proiectul nu poate primi niciun aviz, mai ales din cauza amplasamentului.
Cu toate acestea, primarul Francisc Boldea susține că noul pod va deveni realitate.
„Despre necesitatea podului cred că nu mai trebuie să spun nimic, întrucât Podul de Fier a expirat demult. Am găsit tot o firmă austriacă cu o vechime de 70 de ani în proiectare, care a găsit o soluție foarte bună astfel încât Podul de Fier să rămână simbolul orașului și să fie plin cu terase și să fie doar pentru trecere pietonală și biciclete, iar podul de lângă să fie pentru circulația autoturismelor până la 3,5 tone”, spune Boldea.
Direcţia de Cultură şi Monumente a judeţului a cerut revizuirea sau prezentarea unui nou proiect pentru a-şi putea da avizul. Totuşi, firma care a realizat deja studiul de fezabilitate și cel geotehnic, cu sediul în Viena, a fost angajată, spune primarul Francisc Boldea.
„Întâmpinăm greutăți din cauza reclamațiilor făcute de unii lideri politici la Monumente. Noi am depus documentația, nu suntem mulțumiți de răspunsul primit de la Monumente și ca atare vom repune pe rol această solicitare a noastră”, mai precizează Boldea.
Proiectul primarului Francisc Boldea a creat controverse de la bun început. Foarte mulţi lugojeni, printre care şi reprezentanţii partidelor din opoziţie, s-au opus ideii reclamând zona în care primarul doreşte să ridice noul pod.
Podul de Fier din Lugoj a fost dat în folosință în anul 1902. Podul dorit de Francisc Boldea va avea două benzi de circulație, una pe fiecare sens, urmând să fie susținut de două pârgii și să fie construit fără picioare de susținere. Podul, care va costa două milioane de euro, va fi dotat cu piste pentru bicicliști, trotuare și va avea o lățime totală de 12 metri.