Piaţetele din centrul Timişoarei devin muzee în aer liber. Se modifică proiectul în zona Cetate
Valorificarea descoperirilor arheologice din centrul istoric al Timişoarei va impune modificarea proiectului iniţial, finanţat din fonduri europene. Descoperirile au avut loc în timpul şantierelor de reabilitare şi modernizare a zonei.
Articol de Radio Timișoara, 1 iulie 2014, 17:49
Primarul Nicolae Robu vrea ca piaţetele din vatra istorică să devină muzee în aer liber şi puncte de atracţie turistică, în perspectiva devenirii oraşului Capitală Culturală Europeană 2021.
În urma descoperirilor arheologice care au avut loc în Piaţa Sfântul Gheorghe se impune o reproiectare, care nu se poate face punctual. Pe unele străzi, lucrările nu mai pot continua până nu avem reproiectarea
Nicolae Robu spune că primăria doreşte o suplimentare de fonduri pentru punerea în valoare a descoperirilor arheologice, iar proiectul modificat trebuie aprobat din nou la ADR Vest şi de Bucureşti.
Prezentul proiect, în cadrul căruia sunt reabilitate din temelii patru pieţe şi zece străzi adiacente a fost evaluat la 53 de milioane de lei, la care se adaugă 12,5 milioane de lei TVA.
Cele mai importante descoperiri făcute arheologi sunt relicve ale Moscheei Sultanului şi a băilor turceşti, ale unor mori de apă, uliţe meşteşugăreşti, de şelari, Zidul Marelui Hambar, Poarta Cocoşului (devenită ulterior Poarta Eugeniu de Savoia), o colecţie de lulele, dar şi o ghiulea de opt kilograme şi urmele fortificaţiilor austriece şi chiar Casa Camerală, construită în 1752-1754 pentru guvernatorul civil al vremii, contele Vilana Perlas.
Sursa foto: debanat.ro