Călin Popescu-Tăriceanu: ”Avem model de bună practică radioul, deci nu suntem într-o situație fără ieșire!”
Premierul, comisiile de specialitate ale Parlamentului, reprezentanţi ai ministerelor și Preşedinţiei au discutat astăzi cu conducerea interimară a televiziunii publice despre salvarea instituţiei.
Articol de Radio Timisoara, 23 februarie 2016, 22:22 / actualizat: 25 februarie 2016, 9:37
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a făcut, în căutarea unor soluții, o radiografie a situației TVR:
Soluția nu este să amânăm decesul.
Hai să vedem care sunt posibilitățile:
Modificarea legii privitoare la insolvență, ca să putem introduce în insolvență și în administrare specială televiziunea.
Cealaltă variantă:
Declararea falimentului și crearea în cealaltă zi a unei alte societăți, după modelul grecesc și modelul britanic[…] Vă imaginați că o să funcționeze în România modelul britanic?! N-o să funcționeze! Facem o jucărie pe care o dăm pe mâna guvernului […] Țineți la distanță televiziunea publică de influența politică! … cu cât mai puțină subvenție de la stat![…]Prima întrebare la care ar trebui să răspundem ar fi dacă televiziunea publică ar fi viabilă dacă ar fi grevată de toate problemele pe care le știm: nu încasează subvențiile, are publicitate mai puțină […] Lăsați-i să fie actor pe piață![…] Ceilalți n-au subvenție, dar n-au nici obligațiile pe care le are TVRul![…]
A făcut apoi referire la propunerea de modificare a legii, subliniind că în baza aceleiași legi radioul are alte rezultate:
De ce funcționează radioul public și nu funcționează și televiziunea?
Exact în același cadru funcționează! Că separăm funcția de președinte de director general… astea sunt soluții paleative! Aveți impresia cumva că la o societate comercială când nu merge treaba se schimbă mobilele din clădire?! Nu, se schimbă personalul![…]
A concluzionat că politicenii nu au venit cu prea multe critici sau soluții, dar că trebuie urgent căutată o soluție, plecând de la modelul radioului:
Aici oamenii politici n-au vrut să spună prea mult… doi-trei au vorbit despre suprapopularea cu personal, despre incapacitatea succesivă a conducerilor de a face o restructurare în așa fel încât, în condițiile în care audiența a scăzut, veniturile au scăzut, să nu crească și cheltuielile. […]
Dacă nu găsim o formulă care este juridică și economică în același timp, care să permită restructurarea societății, după modelul bunelor practici […] Avem model de bună practică radioul […], deci nu suntem într-o situație fără ieșire. […] Acest impas nu poate fi rezolvat decât cu o soluție de acest gen, care să permită evitarea intrării în incapacitate de plată.
https://www.youtube.com/watch?v=1oqKKzC2T3o
Sursa video: TVR
Sursă foto: suceavanews.ro