Deputata Uniunii Bulgarilor, suspectată de evaziune fiscală, răspunde acuzațiilor
Mihaela Petronela Csokany, deputatul Uniunii Bulgarilor din Banat-Romania (UBBR), răspunde pentru prima oară acuzaţiilor transmise săptămâna trecută de actuala conducerea a Uniunii.
Articol de Radio Timișoara, 8 februarie 2018, 08:07
Acuzaţiile actualei conduceri a UBBR au avut la bază acte emise, în urma unor controale, de ANAF şi de Secretariatul General al Guvernului. Este prima reacţie a deputatului bulgar, după ce, în ultima săptămână, reprezentanţi ai mass media locală şi naţională i-au solicitat un punct de vedere, dar nu au primit niciun răspuns oficial.
Conform acestui comunicat, Mihaela Petronela Csokany, deputatul Uniunii Bulgarilor din Banat-Romania, declară că este pregatită să îşi asume întreaga răspundere în cazul în care organele în drept o vor găsi vinovată.
“Fără a contesta majoritatea aspectelor semnalate în rapoarte, doresc să subliniez câteva aspecte legate de persoana mea, deoarece modul în care domnul Markov Nicolae, fostul președinte UBB-R, a prezentat situația este unul în mod vadit tendențios și de rea-credintă. Cu această atitudine, domnul Markov dorește probabil să ascundă rolul său și partea sa de vină, în cazul neregulilor semnalate, acesta îndeplinind permanent funcții de conducere în cadrul Uniunii. În toată această perioadă, el a îndeplinit funcțiile de casier și secretar, iar începând cu februarie 2017, cea de casier și președinte interimar și, deci, ordonator de credite. Dealtfel în ambele rapoarte sunt menționate mai multe persoane responsabile pentru neregulile semnalate, printre care evident și domnul Markov. Spre exemplu, în raportul ANAF se precizează că în perioada 01.01.2008 – 31.08.2017 din totalul de 4.318.692 lei retrași prin 109 tranzacții, doar două au fost efectuate de mine, restul de 107 fiind efectuate de domnul Markov. În mod evident cele afirmate de el, cum că numai eu aș fi avut semnătură la bancă este un neadevăr, și nu singurul.
În ceea ce privește neregulile de care domnul Markov neagă că ar fi știut, în raportul S.G.G. este evidențiat faptul că 4 membri au semnalat, lui si fostului președinte interimar, aceste aspecte, ca urmare 3 dintre aceștia fiind excluși.
Doresc să precizez că nu am participat cu nici o notă scrisă sau verbală la cele două controale, deși a fost controlată perioada în care am îndeplinit funcția de contabil șef, domnul Markov și echipa sa fiind unicii reprezentanți ai Uniunii în fața organelor de control. În nici un caz nu contest actele îndeplinite de către inspectori, dar fac precizarea că în perioada de început a controlului domnul Markov a spart pur și simplu ușa cabinetului meu parlamentar, motivând că ar căuta documente. În mod evident am consultat mai mulți avocați care mi-au recomandat săfiu foarte atentăin speță,precum și să depun plangere penală, lucru pe care l-am facut de altfel.În momentul în care m-am prezentat la ședința de Consiliu director convocată în data de 12.01.2018, acesta a refuzat să o mai țină, fără vreo explicație statutară, spre stupoarea celor prezenți.
Nu în ultimul rând doresc să semnalez și faptul că, deși conferința Uniunii la care domnul Markov a fost ales președinte a avut loc în data de 05.03.2017, acesta a solicitat validarea acesteia la Judecatoria Timisoara abia în cursul lunii noiembrie, scop în care a fost autentificat spre înregistrare un statut fals, care nu a fost dezbătut și votat în timpul conferinței. Subsemnata, am contestat în instanță acest aspect, motiv pentru care domnul Markov nu a fost validat ca și președinte, rămânând valabil statutul Uniunii din 2011.
[…] Am luat legatura cu organele de control pentru a clarifica rolul meu în această situație neplăcută […] Personal sunt pregatită să îmi asum intreaga răspundere în cazul în care organele în drept mă vor găsi vinovată, dar mă aștept ca toate persoanele implicate să facă același lucru și să nu se ascundă in spatele unor neadevăruri, prejudiciind imaginea bulgarilor în România”, se arată în comunicatul deputatului Uniunii Bulgarilor din Banat-România.
Mihaela Petronela Csokany, actual deputat al Uniunii Bulgarilor din Banat-Romania, este acuzată de ANAF şi de Secretariatul General al Guvernului că în calitate de contabil-şef al Uniunii, funcţie pe care a deţinut-o în perioada 2008-2016, are responsabilitatea unor grave nereguli financiar-contabile, care au adus practic UNIUNEA Bulgarilor din Banat-România în incapacitate de plată, din cauza lipsei de finanţare legală de la bugetul de stat. În acest moment, Uniunea Bulgarilor din Banat-Romania este nefuncţională fiscal, practic în faliment .
Conform raportului ANAF Timiş din data de 1 februarie 2018 şi a raportului Secretariatului General al Guvernului din decembrie 2017, au fost constatate grave abateri financiare în formă contiunată, săvârşite de fostul contabilul-şef al UBBR, actualul deputat, Mihaela Petronela Csokany.
Comunicatul de presă remis Radio Timişoara în numele deputatei Mihaela Petronela Csokany a fost transmis prin consiliera sa parlamentară, Salman Alexandra-Maria, de pe o adresă de email a Universităţii de Vest din Timişoara, instituţie pe care consiliera parlamentară o implică astfel în această controversă.
Radio Timişoara a prezentat vineri 2 februarie, în premieră, această situaţie din Uniunea Bulgarilor din Banat-România.
http://radiotimisoara.ro/2018/02/02/suspiciuni-de-evaziune-fiscala-de-aproape-un-milion-de-euro-la-uniunea-bulgara-din-banat/