Liderii PSD și PNL Timiș, despre demisia președintelui. Simonis: Cred că a făcut o greșeală. Pirtea: Ocuparea poziției era constituțională
Liderii PSD și PNL din Timiș au viziuni diferite asupra deciziei președintelui Klaus Iohannis de a demisiona.
![Liderii PSD și PNL Timiș, despre demisia președintelui. Simonis: Cred că a făcut o greșeală. Pirtea: Ocuparea poziției era constituțională Liderii PSD și PNL Timiș, despre demisia președintelui. Simonis: Cred că a făcut o greșeală. Pirtea: Ocuparea poziției era constituțională](https://www.radiotimisoara.ro/wp-content/uploads/2025/02/Alfred-Simons-Marilen-Pirtea-850x479.jpg)
Articol de Radio Timișoara, 11 februarie 2025, 19:12
Președintele PSD Timiș, Alfred Simonis, spune că Iohannis a făcut o mare greșeală hotărând să părăsească funcția.
“Nu văd niciun sens în a demara un demers de suspendare a președintului cu o lună înainte de alegeri, pentru că, dacă s-ar fi întâmplat în Parlament acum, procedurile ne-ar fi dus să organizăm un referendum peste 30 de zile și așa mai departe, asta însemna că ne apropiam de data alegerilor prezidențiale, care sunt în 4 mai. Este un demers politicianist al unor extremiști, la care s-a raliat, din păcate, și un partid care până mai de curând era un partid preeuropean, sau așa credeam noi, și anume USR. Cred că președintele României au făcut o greșeală, cât că președinții României n-au dreptul să părăsească funcția de președinte când doresc, cred că președintele României, chiar expirând mandatul, sau mă rog, cei 10 ani de mandat, era mai legitim decât oricare altul dintre cei care vor ocupa interimar funcția de președinte. Totuși, Klaus Iohannis a luat în urmă cu cinci ani peste șase milioane de voturi. Cei care vor succeda în funcția de președinte n-au niciun vot direct, au un vot a unor colegi senatori sau deputați”, spune Alfred Simonis.
La rândul său, președintele interimar al PNL Timiș, Marilen Pirtea, consideră că demisia este un act unilateral de care trebuie doar luat act.
“Partidul Național Liberal a spus că a încheiat parteneriatul instituțional cu președintele României la expirarea celor două mandate, dar niciodată nu a solicitat demisia președintului României. Ocuparea în continuare a poziției era constituțională, erau decizii ale Curții Constituționale, sub incidența regulamentului și până la alegerea noului președinte putea să meargă sub această formă. Modul prin care domnul președinte a decis să renunțe la această responsabilitate l-am văzut după, probabil, o perioadă de consultare cu liderii partidelor de coaliție și mai departe este o procedură constituțională normală”, spune Marilen Pirtea.
Mai mulți parlamentari de Timiș au declarat, pentru Radio Timișoara, că demisia lui Klaus Iohannis a venit pe fondul riscului de a fi suspendat de Parlament.