Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Ponta: Nu am niciun fel de intenţie de a mă lupta cu justiţia, acuzarea mea are ca scop schimbarea guvernului

Premierul Victor Ponta a declarat duminică, după şedinţa liderilor coaliţiei de guvernare, că nu are nicio intenţie de a se lupta cu justiţia, dar a precizat că se consideră nevinovat şi că acuzarea sa are legătură cu schimbarea Guvernului.

Victor Ponta declaratie presa
Foto: Victor Ponta declaratie presa

Articol de Radio Timișoara, 7 iunie 2015, 12:16

Șeful Executivului a anunţat că va contesta ordonanţa procurorului în cazul său. Victor Ponta a mai precizat că îl va informa în continuare pe preşedintele Klaus Iohannis despre sistemul moştenit de la Traian Băsescu, adăugând că apelul fostului şef de stat privind demisia sa este ‘ridicol şi ticălos’. El a susţinut că respectă toate opiniile politice, indiferent cât sunt de politizate, legate de ce trebuie să facă în continuare.

În aceeași declarație de presă, Ponta a catalogat apelul lui Traian Băsescu privind demisia sa drept ‘ridicol şi ticălos’.

Premierul a mai susținut că liberalul Teodor Atanasiu se află, eventual, înr-un conflict de interese, iar prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu este doar cercetat în dosarul Gala Bute ‘ca nu cumva să aibă vreo problemă când îmi cere mie demisia’.

Vă prezentăm interal declarația politică a premierului Victor Ponta:

Am datoria de a da câteva explicaţii tuturor cetăţenilor ţării – ca prim-ministru care a servit timp de peste trei ani.

Am o datorie specială faţă de partidele din coaliţie/ de parlamentarii care m-au votat/ de cei 5.3 care m-au votat, dar şi cei 6,3 care l-au votat pe Iohannis dar care aşteaptă măsurile economice anunţate/ şi faţă de cei 7,4 milioane care au decis demiterea lui Traian Băsescu şi au fost umiliţi şi zdrobiţi printr-o decizie abuzivă luată de o mână de oameni.

Nu mă lupt cu justiţia/ nu mă lupt cu instituţii/  mă consider nevinovat şi voi merge în faţa procurorului şi a judecătorilor, voi prezenta toate datele pe care nu mi le-a cerut nimeni până vineri. Voi contesta la procurorul ierarhic superior şi la judecător ordonanţă prin care sunt suspect fără a fi măcar întrebat şi voi respecta deciziile.

Nu sunt o victimă – Mariana Rarinca şi alţii necunoscuţi sunt victime, ca şi sutele de români audiaţi cu Biblia pe capota maşinii sau cei care stau şi acum în arest preventiv doar pentru că au avut ghinionul să intre într-un sistem malaxor, care mai dă şi rateuri, dar nu poate accepta asta.

Eu consider şi gândesc că acuzarea mea nu are legătură cu presupuse fapte din 2008-2009 şi pentru care există un dosar deschis în 2012, ci cu alte evenimente recente – cazul Rarinca, solicitările şi poziţiile Asociaţiei judecătorilor, modificările la anumite legi propuse în Parlament şi votul din Senat în cazul Şova. Dacă e aşa, atunci asta nu este justiţie – şi nu cred că, prin eliminarea mea, lucrurile de mai sus vor fi pur şi simplu îngropate – nu se poate şi nu e bine aşa dacă vrem să trăim într-o ţară liberă !

Eu sunt un om puternic, am văzut şi am participat la modul în care se exercită echilibrul puterilor în România. Nu intenţionez să mă jeluiesc şi să mă plâng. Vreau să-mi dovedesc nevinovăţia mea şi să ajut la schimbarea acelor elemente care permit abuzurile şi nedreptăţile.

Acuzarea mea are ca scop schimbarea guvernului şi a majorităţii parlamentare – conform tuturor definiţiilor, schimbarea unui guvern altfel decât prin alegeri sau prin vot în parlament se numeşte lovitură de stat.

Şi guvernul pe care îl conduc şi toate guvernele viitoare trebuie să vină şi plece din funcţie nu în urma acţiunii unui procuror, ci prin vot democratic: alegeri şi Parlament.

Cazul meu: acum 7-8 ani nu eram în nicio poziţie de conducere şi PSD era în opoziţie. Pentru aceste fapte am fost acuzat politic de Monica Macovei în 2009, iar ulterior cercetat de ANAF-ul condus de Blejnar, de ANI si de Parchet – toţi constatând că nu este nimic ilegal.

Nu fac justiţie la televizor – voi merge la procuror şi instanţa de fiecare dată pentru a-mi prezenta punctul de vedere/ dar trebuie să răspund public la ce a apărut în public – oficial sau pe surse.

Foarte pe scurt, voi arăta ce elemente aduc eu în atenţia publică (deoarece până acum nu mi le-a cerut nimeni):

Nu am fost niciodată asociat în cabinetul Şova – cele 17 fapte de fals sunt aici (17 fapte doar pentru presă, juriştii ştiu că dacă împuşti cu 17 gloanţe nu sunt 17 crime) – le voi preda marţi procurorului. Au fost emise şi plătite în baza unui contract legal înregistrat. Plăţile, de 2000 euro, s-au făcut doar prin bancă, toate au fost trecute în contabilitate şi am plătit toate taxele şi impozitele !

Toţi avocaţii din România procedează aşa.

Nu există acte false. Chiar şi procurorul spune că sunt prescrise din 2013 !

Acuzaţia de evaziune fiscală în care am fost acuzat că sunt complice: nu făceam eu contabilitatea la societatea lor ! Am fost controlat de ANAF în 2011 şi concluzia a fost că e totul legal. În cinci ani, obligaţiile fiscale se prescriu, dar eu am plătit oricum toate taxele.

Acuzaţia de spălare de bani: banii erau primiţi legal şi i-am folosit doar prin bancă şi cu documente fiscale. Am cumpărat două apartamente de două camere în 2006, în valoare totală de 900 mii lei (De la firma lui Şova am primit în 2007 – 50 mii şi, în 2008, 130 mii lei)!

Voi prezenta toate aceste elemente în faţa procurorului şi în cadrul contestaţiei la procurorul superior şi la judecător. Sunt convins că, dacă eram întrebat înainte, era imposibil de început urmărirea penala !

Ajungem la partea politică:

Am spus şi cred că un ministru sau premier despre care sunt indicii temeinice că îşi foloseşte funcţia pentru a încălca legea penală şi se începe urmărirea penală nu poate continua să rămână !

Dar din ceea ce v-am prezentat rezultă clar că acuzaţiile sunt evident speculative şi netemeinice. Ele doar dovedesc că am ajuns la momentul în care toţi cetăţenii putem fi suspecţi fără măcar a fi întrebaţi înainte de asta ! La momentul în care faptul că nu suntem încă cercetaţi înseamnă că încă nu ne-a venit rândul pe listă !

Am convingerea că ordonanţa de joi este doar o reacţie de răzbunare asupra mea pentru votul de marţi din Senat – dar Justiţia nu înseamnă răzbunare pentru decizii politice !

Ne aflăm într-un moment extrem de grav pentru societatea noastră. Sunt lideri de opinie şi oameni politici care doresc efectiv eliminarea Parlamentului dintre puterile statului, şi acum şi a Guvernului.  Autorităţile locale au fost deja masacrate şi terorizate. Cred că România are nevoie de procurori independenţi şi eficienţi, aşa cum are nevoie de ofiţeri de informaţii vigilenţi – dar niciunul nu poate să înlocuiască Parlamentul, Guvernul şi aleşii locali, pentru că aceasta ar fi o dictatură.

Am vorbit cu preşedintele Iohannis, căruia i-am prezentat informaţiile pe care le deţin despre sistemul pe care l-a moştenit şi pe care trebuie să-l îmbunătăţească în mandatul său. Sper să o facă!

Respect opiniile politice legate de demisia mea, dar haideţi să nu fim ipocriţi. Iohannis a candidat trimis în judecată la ÎCCJ, Băsescu s-a adăpostit zece ani de dosarele penale prin funcţia ocupată şi iubeşte Justiţia doar când nu o cercetează pe Elena Udrea. Acum face proteste cu PMP, dar sunt aceiaşi oameni care în cazul Udrea spuneau că DNA şi SRI fac abuzuri ! Despre PNL îmi este mie jenă să vorbesc, cu Predoiu cercetat în Gala Bute şi ţinut în suspensie, cu Atanasiu care a semnat contractele cu Şova la Turceni şi Rovinari şi cu Gorghiu la Electrica.

Demisia ar fi cel mai simplu lucru pentru mine şi familia mea/ dar schimbarea guvernului prin decizia unui procuror este un precedent de gravitate majoră şi eu nu pot să fiu complice la aşa ceva!

Criza politică ar fi tocmai o demisie, fără niciun plan naţional de asigurare a stabilităţii noastre – înseamnă ca proiecte fundamentale, precum Codul fiscal, legea salarizării, fondurile europene şi Master-plan-ul de transport, acordul cu FMI şi CE, sau legile electorale – se vor amâna pe termen nedefinit din moment ce nu există o altă majoritate funcţională.

Voi merge în faţa Parlamentului la moţiunea de cenzură. Dacă trece, este clar că demisionez şi trebuie să facem alegeri anticipate. Dacă nu, voi finaliza aceste proiecte şi voi discuta apoi cu colegii de coaliţie, cu preşedintele ţării şi cu opoziţia actuală care sunt paşii următori.

Aceasta este poziţia mea

Vă mulţumesc !

(Susa&Foto: Agerpres)

BEC: Rezultate parțiale pentru Senat și Camera Deputaților
Politică luni, 2 decembrie 2024, 10:49

BEC: Rezultate parțiale pentru Senat și Camera Deputaților

Biroul Electoral Central a dat publicităţii rezultatele parţiale ale alegerilor pentru Camera Deputaţilor, după centralizarea, până la ora...

BEC: Rezultate parțiale pentru Senat și Camera Deputaților
Reportaj | Așteptările timișorenilor de la viitorii parlamentari
Politică luni, 2 decembrie 2024, 10:39

Reportaj | Așteptările timișorenilor de la viitorii parlamentari

Șocul din primul tur al alegerilor prezidențiale, dublat de decizia Curții Constituționale de renumărare a voturilor, a transformat săptămâna...

Reportaj | Așteptările timișorenilor de la viitorii parlamentari
Ciprian Titi Stoica: Sper să văd o victorie a curentului patriotic în România
Politică luni, 2 decembrie 2024, 08:27

Ciprian Titi Stoica: Sper să văd o victorie a curentului patriotic în România

După rezultatele exit-poll, liderii partidului Alianța pentru Unirea Românilor, filiala Timiș, spun că sunt pregătiți să reprezinte...

Ciprian Titi Stoica: Sper să văd o victorie a curentului patriotic în România
Ruben Lațcău: Este important să menținem în Parlament o majoritate europeană
Politică luni, 2 decembrie 2024, 08:19

Ruben Lațcău: Este important să menținem în Parlament o majoritate europeană

România trebuie să își continue parcursul european, a declarat viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău, după încheierea urnelor. Ruben...

Ruben Lațcău: Este important să menținem în Parlament o majoritate europeană
Politică luni, 2 decembrie 2024, 08:19

Alfred Simonis: Discuția ar trebui să plece de la prim-ministru din partea Partidului Social Democrat

Partidul Social Democrat ar trebui să revendice funcţia de prim-ministru al României, a declarat preşedintele PSD Timiş, la aflarea rezultatelor...

Alfred Simonis: Discuția ar trebui să plece de la prim-ministru din partea Partidului Social Democrat
Politică luni, 2 decembrie 2024, 08:12

Alegeri parlamentare | Rezultatele provizorii plasează PSD, AUR și PNL pe primele trei locuri

Potrivit rezultatelor parțiale, Partidul Social Democrat se află pe primul loc în preferinţele electoratului cu 22,63%. Pe locul al doilea se...

Alegeri parlamentare | Rezultatele provizorii plasează PSD, AUR și PNL pe primele trei locuri
Politică duminică, 1 decembrie 2024, 22:55

Marilen Pirtea: Partidul Național Liberal a înțeles doleanțele românilor, a resetat jocul

Liberalii au urmărit primele date ale sondajelor în lipsa președintelui interimar, Vasile Blaga, aflat pe primul loc pe lista de la Senat....

Marilen Pirtea: Partidul Național Liberal a înțeles doleanțele românilor, a resetat jocul
Politică duminică, 1 decembrie 2024, 21:14

Alegeri parlamentare | Primele rezultate exit-poll

ACTUALIZARE: Partidul Social Democrat a obţinut la Senat 25,70% din voturile electoratului, arată datele exit-poll-ului realizat de CURS, la...

Alegeri parlamentare | Primele rezultate exit-poll