Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a demisionat
Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, în vârstă de 89 de ani, a demisionat miercuri, aşa cum a anunţat încă din 31 decembrie, când a invocat ‘limitări şi dificultăţi’ din cauza vârstei înaintate, informează Agerpres.
Articol de Radio Timișoara, 14 ianuarie 2015, 11:26 / actualizat: 14 ianuarie 2015, 13:29
Napolitano ‘a semnat’ miercuri dimineaţă, la ora locală 10:35 actul de demisie’, se menţionează într-un comunicat scurt al preşedinţiei italiene, citat de AFP.
Ales în 2006 şi foarte respectat în ţara sa, Napolitano a fost reales în funcţie în 2013 pentru un mandat de şapte ani, sub presiunea unor împrejurări politice dificile şi în lipsa unui acord între părţi cu privire la un succesor. El nu a făcut însă un secret din intenţia sa de a se retrage din funcţie înainte de sfârşitul mandatului în 2020 din cauza vârstei înaintate şi a stării sale precare de sănătate.
Scrisoarea cu demisia sa a fost trimisă preşedintei Camerei Deputaţilor, Laura Boldrini, însărcinată să convoace adunarea ‘marilor alegători’ în termen de 15 zile pentru a alege un nou preşedinte.
Preşedintele Senatului, Pietro Grasso, va asigura între timp interimatul preşedinţiei Republicii. O copie a demisiei lui Napolitano i-a fost trimisă şi premierului italian Matteo Renzi.
Această demisie era aşteptată demult, presa italiană avansând numele mai multor potenţiali succesori, chiar dacă nimeni nu pare capabil să întrunească un consens. Printre posibilele candidaturi la cea mai înaltă demnitate a statului figurează foştii şefi de guvern Romano Prodi şi Giuliano Amato, fostul primar al Romei, Walter Veltroni, miniştrii Pier Carlo Padoan (al Economiei) şi Roberta Pinotti (titulara de la Apărare). Deşi numele său a fost de multe ori menţionat, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat pentru săptămânalul german Die Zeit, că aceasta ‘nu este munca sa’.
După demisie, Napolitano va rămâne senator pe viaţă, calitate prevăzută de lege pentru toţi foştii şefi de stat italieni.