Primăria Timișoara nu e interesată de Palatul Neptun. O jumătate de milion de euro pentru fostul spațiu de tortură al Securității
Parterul şi subsolul Palatului Neptun din Timişoara a fost scos la vânzare pentru suma totală de 500.000 de euro. Imobilul, aflat în prezent în proprietate privată, a rămas în memoria timişorenilor drept locul în ale cărui subsoluri Securitatea anilor ’50 tortura deţinuţii politici, notează Agerpres.
Articol de Radio Timișoara, 4 februarie 2015, 19:33
Dat fiind faptul că imobilul este unul istoric cu valoare de patrimoniu, Primăria Timișoara are drept de preemţiune. Cu toare acestea, municipalitatea nu este interesată de ofertă, întrucât spaţiul un are vad comercial bun.
Reprezentanţii Primăriei susţin că, deşi faţadele clădirii sunt în stare bună, imobilul necesită asanarea instalaţiilor parazitare – alarme, cabluri de electricitate şi de date. În plus, reclamele montate pe faţadă nu sunt adaptate din punct de vedere stilistic şi nu respectă Regulamentul local de urbanism. Totodată, ei menţionează că deocamdată nu a fost aprobat bugetul de pentru investiţii pe anul acesta.
Suprafaţa utilă de la parter scoasă la vânzare ,12 saloane, este de 343 mp şi preţul este de 1.310 euro/mp, iar subsolul are 315 mp şi proprietarul susţine că se pot amenaja şi acolo spaţii comerciale.
Palatul Neptun a fost construit între anii 1912 – 1914 după proiectul arhitectului Laszlo Szekely. Iniţial se numea ‘Hungaria’ şi avea rolul de a înlocui fostele băi turceşti din Fabric.
Construcţia, în stilul Secesiunii vieneze, beneficiază de perspective dinspre centru şi de-a lungul canalului Bega şi marchează intrarea în cartierul Fabric. Coronamentul acoperişului, iniţial acoperit cu aur, este o replică a esteticii lui Otto Wagner.