Primăria Timișoara și Consiliul Județean iau măsuri de economisire a energiei electrice
Primăria Timișoara înlocuiește becurile tradiționale de pe străzile orașului cu cele led, în vreme ce Consiliul Județean Timiș a montat recent la o școală specială din oraș un sistem de climatizare performant, ca alternativă la utilizarea centralei pe gaz. Sunt doar câteva din măsurile pe care autoritățile le iau în prag de iarnă în încercarea de a reduce consumul de curent și gaz, și, implicit, de a plăti facturi mai mici.
Articol de Radio Timișoara, 19 octombrie 2022, 11:20
Primarul Timișoarei a cerut nu doar angajaților care lucrează la sediul de pe C. D. Loga nr. 1, ci și celor care administrează clădirile instituțiilor publice din subordine, cum ar fi școlile, să se asigure că, după terminarea programului de lucru, opresc toți consumatorii mari de curent. Estimările arată că astfel s-ar putea face, lunar, economii la consum de până la 20%. Însă iluminatul stradal din Timișoara este componenta cea mai mare din factura la energie electrică pe care primăria o plătește lunar. Așa că o primă măsură pentru reducerea consumului de curent a fost înlocuirea becurilor tradiționale, spune purtătorul de cuvânt al instituției, Bogdan Marta.
“Tocmai am finalizat montarea a câtorva sute de corpuri LED, controlate prin telegestiune pe trei artere majore ale orașului: Calea Torontalului, Calea Aradului și Calea Sever Bocu. Această investiție ne permite ca, de exemplu, pe lângă economia pe care o facem prin folosirea becurilor LED, să controlăm printr-o aplicație ca, după o anumită oră, să zicem 2 dimineața când traficul este extrem de redus, să modificăm intensitatea luminii. Economiile pe care le facem prin folosirea acestei noi tehnologii sunt și de 60-70 %. Astfel, cu banii economisiți putem extinde iluminatul public în locuri în care acesta nu a fost niciodată. Vorbim, de exemplu, despre Parcul Botanic, unde șantierul pentru introducerea iluminatului public se va finaliza în câteva săptămâni, dar și de zona de est a Căii Aradului, unde de asemenea vom introduce în premieră iluminat public pe șapte străzi, unde acum este beznă după lăsarea întunericului. Aceste economii ne permit de asemenea, și să ne bucurăm cu toții, în luna decembrie de iluminatul de sărbători”, spune Bogdan Marta.
Pentru un consum responsabil, Consiliul Județean Timiș a lansat și derulat diverse campanii interne în rândul angajaților de conștientizare a nevoii de a economisi atât energia electrică, cât și alte resurse. În ce privește instituțiile din subordine, autoritățile județene au depus câteva proiecte pentru obținerea finanțărilor necesare renovării energetice a clădirilor care le găzduiesc, spune vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, Alexandru Proteasa.
“Instituția a lansat cereri de finanțare prin PNRR în valoare de peste 77 de milioane de lei pentru renovarea energetică a mai multor obiective de infrastructură educațională, administrative și de îngrijire și asistență pentru persoane cu dizabilități. Menționez și instalarea recentă a unui sistem de climatizare performant la Școala Specială Pufan, care va putea genera economii pe timp de iarnă, ca alternativă la utilizarea centralei pe gaz pe termen lung”, spune Alexandru Proteasa.
Consilierii județeni au aprobat recent un proiect pentru construirea unui parc fotovoltaic lângă Covaci, care ar aduce economii anuale la buget estimate la 10 milioane de lei. Acesta ar acoperi necesarul de energie electrică atât pentru Palatul Administrativ, cât și pentru instituțiile subordonate.
Ascultați reportajul realizat de Raluca Pantea.