Primarul comunei Petriș, despre transferarea cheltuielilor cu asistența socială: Pe noi practic ne-ar bloca
Intenția Guvernului de a trece la primării cheltuielile pentru persoanele cu handicap, asistenții personali și personalul neclerical, riscă să blocheze investiițile în comunitățile mai mici.
Articol de Radio Timișoara, 7 februarie 2019, 19:46 / actualizat: 8 februarie 2019, 14:48
Un exemplu este cel al comunei Petriș, din județul Arad, unde cheltuielile suplimentare se ridică la 60.000 – 70.000 de euro. Primarul comunei Irina Onescu, speră ca Guvernul să transfere și banii necesari cheltuielilor transferate.
“Bugetul local al comunei Petriș ar trebui să fie suplimentat cu suma de 60.000 – 70.000 de euro, în funcție de categoriile de personal sau de cheltuieli, ca să zic așa, care ne vor fi transferate din această măsură. Adică, am avea în plus față de 10 la sută pe care îi suportăm, în acest moment, din cheltuielie privind indemnizațiile persoanelor cu handicap și asistenții personali, cei 90 la sută, diferență până la 100 la sută. Ceea ce până acum era suportat din bugetul de stat”, spune Irina Onescu.
Primarul din Petriș mai spune că veniturile unei primării cum este cea a comunei arădene sunt destul de reduse.
“Pe noi ne-ar practic ne-ar bloca complet această măsură în ideea în care nu se vor găsi și fonduri care să compenseze această cheltuială suplimentară. Înțeleg că se ia în discuție și această variantă, prin care o dată cu acest tansfer al cheltuielilor vom primi și fondurile pentru a le suporta”, a mai declarat primarul comunei Petriș, Irina Onescu.
Primarul din Petriș precizează că impozitul pe venit nu ajunge în vistieria comunei pentru că în zonă nu există economie locală, iar oamenii sunt angajați la companii din alte localități. În aceste condiții, impozitul pe venit se ridică la circs 25.000 de euro pe an.
Comuna Petriş, care are aproape 1.400 (1.325) de locuitori în şase sate, este situată în zona de deal şi munte din estul judeţului Arad, pe Valea Mureşului, la circa 105 km de municipiu.