Primarul Irina Onescu mobilizează comunitatea din Petriș să se implice în agroturism
Primarul comunei Petriș din județul Arad continuă proiectele de atragere a turiștilor în comuna care își păstează încă farmecul rural și natural unic.
Articol de Radio Timișoara, 1 ianuarie 2019, 13:46
După ce a organizat cu succes Ziua Națională la țară, Irina Onescu vrea acum să-i incurajeze pe localnici să se implice mai mult în agroturism. Drept urmare, s-a deplasat în două comunități rurale turistice – Sâncraiu din Cluj și Rîmetea din Alba – iar acum vrea să-i ducă pe localnicii din Petriș pentru a vedea ce și cum trebuie să facă pentru a atrage cât mai mulți turiști.
“În momentul în care am ajuns la Rîmetea, mi-am propus ca într-un viitor, spun eu nu foarte îndepărtat, să întrunesc o delegație de petrișeni interesați să investească în agroturism, să îi urzăm într-un autobuz și să dăm o fugă până acolo pentru un schimb de exeperiență cu localnicii, pentru a vedea cum o comunitate similară cu a noastră a reușit să își construiască o economie locală bazată pe agroturism, cea anume pot împrumute și ei sau să împrumute de la rîmețeni și să aplicăm modelul la noi acasă”, spune primarul din Petriș.
Irina Onescu consideră că introducerea Petrișului în ofertele agroturistice din Transilvania ar aduce o diversitate aparte.
“Petrișul este o comunitate integral românească și vorbim aici inclusiv de tradiții, de cultură și de arhitectură. Iar arhitectura locală de pe Valea Petrișului este una de patrimoniu care trebuie conservată și trebuie pusă în valoare. Alături de frumoasele comunități săsești și secuiești care sunt la mare căutare în rândul turiștilor, cred că e cazul să introducem și o comunitate integral românească în astfel de circuite turistice”, spune Irina Onescu.
Comuna Petriş, care are circa 1.400 de locuitori în şase sate, este situată în zona de deal şi munte din estul judeţului Arad, pe Valea Mureşului, la circa 105 km de municipiu.