Primul parc după model vienez este realizat la Timișoara cu 6,5 milioane de lei
Articol de Radio Timișoara, 23 mai 2017, 14:14
Potrivit primarului Nicolae Robu, lucrarea a fost atribuită la 6,5 milioane de lei, în condițiile în care prețul estimat era de peste 11 milioane de euro. Licitația a fost câștigată de asocierea formată din firmele Lovrintim și Rogera.
“Sunt lucrări complexe de amenajare, de modernizare a Parcului Central, într-un concept de grădină vieneză, cu intervenții mai ales la sol. Nu se intervine la arbori, se vor face ceva plantări de arbori, dar vor fi amenajări foarte frumoase la sol. Parcul Central va deveni mult mai frumos decât este în momentul de față”, a declarat primarul Nicolae Robu.
Parcul Central este unul dintre cele mai vechi din Timişoara de azi, amenajat în anii 1880 pe un fost cimitir al oraşului. În anul 1881, în timpul foametei şi a epidemiei de holeră şi ciumă, generalul Anton Scudier, care ajunsese primarul oraşului, a dispus ca terenul să fie nivelat de fortificaţiile existente şi să fie plantate conifere şi diverşi arbori. În mijlocul parcului a fost ridicată o statuie de fontă aurită, în mărime naturală, a generalului, în semn de recunoştinţă, parcul preluând numele acestuia. În anul 1918, statuia a fost dărâmată, iar pe soclul ei a fost instalat un ceas.
Iniţial, parcul a fost amenajat în stil englezesc, cu peluze întinse, plantate cu covoare de flori, cu alei lipsite de o dispunere unitară, care se întretăiau în partea centrală. În 1989, parcul a fost restructurat. Acum, în parc se află şi Aleea Personalităţilor, pe care au fost ridicate busturile din bronz ale mai multor oameni care au făcut istorie pentru Banat.
Foto: timisoreni.ro