Proiect semnat pentru valorificarea sanctuarului neolitic de la Parța
Articol de Radio Timișoara, 31 iulie 2019, 11:25
Articol de Radio Timișoara, 31 iulie 2019, 11:25
Sanctuarul neolitic de la Parţa va fi relocat într-un viitor punct muzeal care se va construi în localitatea timişeană.
Lucrările de amenajare vor fi realizate în cadrul unui proiect european, în valoare de aproape 670.000 de euro, derulat pe programul transfrontalier România – Serbia.
Contractul a fost semnat de preşedintele Consiliul Judeţean Timiş, Călin Dobra, care doreşte ca punctul muzeal să fie gata până în 2021, anul Timişoara Capitală Culturală Europeană.
“Vom pune în valoare sanctuarul neolitic de la Parța în zona unde a fost descoperit acest sanctuar și unde avem un sit arheologic foarte important. Vom crea un punct muzeal, un punct de atracție pentru turiști. Vom promova, în cadrul acestui proiect, acest obiectiv turistic. Sper ca, în următoarea perioadă, Muzeul Național al Banatului, cei care au responsabilitatea implementării din punct de vedere al realizării proiectării și a execuției propriu-zise – să se încadreze în termenul de 24 de luni, astfel încât în doi ani de zile să avem acest punct de atracție deschis pentru turiști”, spune Călin Dobra.
Situl de la Parţa este unicul sanctuar neolitic din România şi unul dintre puţinele din Europa, complet restaurat iar săpăturile arheologice vor continua – anunţă directorul Muzeului Naţional al Banatului, Claudiu Ilaş.
“Acest sanctuar a fost descoperit în anul 1980 de către Gheorghe Lazarovici, un renumit arheolog. El ne va ajuta legat de acest proiect pentru că vrem să creăm o replică de 1 la 1 a acestui sanctuar și bineînțeles să continuăm săpăturile la Parța”, spune Claudiu Ilaș.
Pe de altă parte, Agenţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Timiş, doreşte racordarea zonei Parţa la proiectul european ‘EcoTimiş’, câştigat împreună cu Serbia, în cadrul căruia se realizează hărţi turistice ale zonei pe care este trecută ca destinaţie şi Parţa.