Proiectul de încălzire a unei comune din Timiș cu apă geotermală, blocat de birocrație
Apa geotermală este o soluție mult mai ieftină și nepoluantă de încălzire, pe care au găsit-o locuitorii din comuna timișeană Gottlob, chiar înainte de scumpirile în lanț. Inerția și birocrația blochează, însă, proiectul care și-a dovedit deja eficiența acolo unde a fost implementat.
Articol de Radio Timișoara, 20 august 2022, 08:36
Valul de scumpiri determină administrațiile locale să caute soluții sustenabile pe termen lung pentru reducerea facturilor. La Gottlob există un proiect care vizează nu doar încălzirea clădirilor publice, ci și a tuturor locuințelor cu apă geotermală. Primarul Gheorghe Nastor consideră că Banatul stă pe o adevărată mină de aur, neexploatată.
“Soluția există. Municipiul Beiuș e încălzit cu apă geotermală, municipiul Oradea și în mod deosebit două cartiere, Nufărul și Ioșia. Deci se poate”, spune Gheorghe Nastor.
Încălzirea cu apă geotermală înseamnă costuri de aproape patru ori mai mici decât au timișorenii în acest moment, fără a mai lua în calcul și subvenția de care beneficiază municipiul Timișoara. În plus, spune Gheorghe Nestor, acest tip de termoficare nu este poluant.
“Dacă dăm întregii populații gigacalorie, ajungea undeva la 120 de lei. Acum n-am făcut ultimele corecții de prețuri, dar asta nu chiar nu s-a scumpit. În schimb, se reduce clar poluarea. Că fiecare casă care își face focul, la centrala pe care o deține cu cărbuni, lemne și unii, cu gaz de butelie, nu se compară clar cu încălzirea cu apă geotermală”, mai spune Gheorghe Nastor.
Hățișul birocratic a frânat și frânează, din păcate, în continuare, finanțarea unui proiect depus deja de o bună bucată de vreme la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Nici timpii de așteptare nu par să dea motive de optimism a administrației de la Gottlob.
“Sesiunea se deschide în septembrie închipuiți-vă că vreo doi ani de zile, cred eu, înseamnă analiză și aprobarea dosarului respectiv, pentru că aici, trebuie să mai amintesc ceva. Concomitent, trebuie să scoatem și licența de explorare-exploatare a apelor geotermale, care chiar nu ar fi o problemă, proiect care ar fi trebuit să fie gata în șase luni de zile cu aprobări. La noi trenează și stăm pe un rezervor imens”, spune primarul Gheorghe Nastor.
La Gottlob, apa geotermală s-ar putea extrage de la 1.500-2.000 de metri la o temperatură de 95 de grade Celsius. Valoarea totală a proiectului se ridică la aproape milioane de de euro iar, prin implementarea lui, 800 de gospodării ar beneficia de apă caldă și agent termic.