S-a semnat contractul pentru centura de sud a Timișoarei
La mai bine de 10 ani de la realizarea centurii de nord a Timişoarei, s-a semnat azi contractul pentru proiectarea şi execuţiei variantei de ocolire Sud.
Articol de Radio Timișoara, 18 decembrie 2018, 12:52 / actualizat: 9 ianuarie 2019, 20:35
Şoseaua va avea o singură bandă pe sens, o lungime de aproape 26 de kilometri şi va trece pe raza municipiilor Timişoara şi a localităţilor Sânmihaiu Român, Șag, Giroc, Moșniţa Nouă şi Ghiroda.
Varianta de ocolire Timişoara Sud va avea ca rezultat fluidizarea traficului intern și internațional care intră în țară prin zona Stamora Moravița, se desfășoară pe DN 59, ajunge în zona Timişoara și se îndreaptă către centrul țării pe DN 6 sau pe viitoarea autostradă Arad – Timişoara – Lugoj. Tronsonul completează varianta de ocolire a Timișoarei între piciorul rampei sud al podului peste canalul Bega și nodul rutier km 549+076 (pe DN6) de unde se desprinde Varianta de Nord existentă, închizând astfel, varianta de ocolire ce înconjoară întreg municipiul.
“Acest proiect extraordinar de important are o valoare de 58 de milioane de euro plus TVA, un proiect care este finanțat din fonduri europene prin programul de infrastructura mare și care ca termen de execuție șase luni pentru realizarea proiectului, 24 de luni pentru execuție și 10 ani perioada de garanție a lucrărilor. Acest proiect, pe lângă beneficiile locale, are beneficii rezultate din fluidizarea traficului atât intern cât și internațional, va prelua traficul de la Stamora Moravița pe drumul național și va aduce beneficii atât municipiului Timișoara, dar și comunelor din zona periurbană”, spune Călin Dobra.
Pe traseu vor fi realizate şi poduri şi pasaje, iar la drumurile intersectate de varianta de ocolire, vor fi realizate sensuri giratorii şi intersecții la nivel tip „cruce”.
Lucrările vor fi executate de Tirrena Scavi, iar valoarea este de circa 58 de milioane de euro, fără TVA, adică 2,25 milioane de euro pe kilometru. Finanţarea este asigurată din fonduri europene nerambursabile. În următoarele şase luni este programată proiectarea, după care execuţia propriu-zisă va dura doi ani.