Tensiuni în plenul extraordinar al CL Timișoara
dTensiuni în Consiliul Local Timișoara, convocat astăzi în ședință extraordinară. Aleșii locali au fost convocați pentru a vota o nouă rectificare bugetară, cele mai mari sume fiind solicitate de Direcţia edilitară pentru societatea de transport public, de aproape 7 milioane de lei.
Articol de Radio Timișoara, 19 octombrie 2018, 17:00 / actualizat: 19 octombrie 2018, 19:05
Mai multe proiecte au fost respinse după ce consilierii PSD au părăsit sala ori s-au abținut de la vot, nemulțumiți că ordinea de zi, pe care se aflau patru proiecte, a fost suplimentată cu 11 puncte.
“Faptul că am făcut, uneori, niște concesii pentru proiecte care, într-adevăr, consideram că sunt urgente, nu înseamnă că să se permanentizeze un astfel de comportament. Proiectele sunt importante și faptul că primăria nu a fost în stare să le pregătească în timp util astfel încât măcar să citim despre ce e vorba, am aflat după ora 14:00 titlurile acestor puncte. Materialele, la ora 13:45, nu existau la secretariatul primăriei”, a spus consilierul PSD, Dan Idolu, care a părăsit ședința.
Consilierul PSD Octavian Mazilu a rămas în sală până la final, dar s-a abținut de la vot la majoritatea proiectelor. Mazilu a votat un proiect care viza Societatea de Transport Public, dar hotărârea nu a trecut. De asemenea, Mazilu a votat un proiect care vizează extinderea spitalului municipal, votul consilierului PSD fiind decisive.
„Un proiect care vizează spitalul, chiar dacă este împotriva convingerii mele că pe liste suplimentare nu ar trebui să intre decât proiecte urgente, sigur că anumite proiecte foarte importante pentru oraș și mai ales că lucrez la Municipal, repet, trebuia să îl susțin”, a spus Octavian Mazilu.
Primarul Nicolae Robu nu a ratat ocazia să îi numească pe consilierii PSD Grupul Împotriva Timișoarei, susținând că măcar proiectele importante, cum ar fi o modificare a contractului de întreținere a iluminatului public putea fi aprobat:
“Era vorba despre un lucru minor în interesul orașului, interes major pentru oraș, dar minor la nivel de hotărâre de consiliu. Aceste explicații le-am dat, le puteam da și mai amănunțit, erau aici reprezentanții STPT care puteau să relateze și discuțiile purtate la București, alaltăieri când au fost acolo. Evident, după explicații, se putea vota, așa era firesc. Nimeni nu a cerut să se voteze cu ochii închiși”, a declarat Nicolae Robu.
Consiliul Local se întâlnește într-o nouă ședință miercuri, când este de așteptat să fie supuse la vot aproape 70 de proiecte de hotărâre.
De menționat că din primăvară, STPT a preluat sarcina asigurării mentenanţei sistemului public de iluminat stradal, prin votul aleşilor locali, cu condiţia ca societatea să nu poată subcontracta serviciile la care se angajează într-o cotă mai mare de 20%.