Turnul din Pisa are rival în judeţul Arad!
Nu este înclinat precum celebra construcție din orașul italian, dar este o curiozitate pentru cei care-l văd, pentru că arată cu totul neobișnuit.
Articol de Mihai Junea, 18 iulie 2016, 11:01
Turnul de apă din satul Răpsig are bazinul la sol, nu în vârf, așa cum ar fi trebuit. Asta pentru că de mai bine de două decenii construcția a fost abandonată, iar pe seama ei se fac acum glume, fiind asemănată de unii localnici sau trecători cu Turnul din Pisa, cea mai celebră clădire înclinată din lume.
Localnicii din Răpsig nu au primit niciodată explicații pentru abandonarea lucrărilor, astfel că își dau cu părerea, majoritatea considerând că a fost vorba de o greșeală de proiectare. „Muncitorii au turnat bazinul la sol şi apoi şi-au dat seama că nu au cum să-l ridice în vârf şi să-l prindă. N-au avut ce face și au abandonat turnul”, ne-a spus un bătrân al satului. Altul e convins că „ar fi nevoie de puterea a şapte avioane MIG pentru a ridica de la sol bazinul”.
Ce-i drept, bazinul din beton armat nu e deloc ușor, cântărind peste 30 de tone. Totuși, reprezentanții Primăriei Bocsig, de care aparține satul, cred că ajung două macarale. Bazinul trebuie ridicat în vârf, la înălțimea de 18 metri, și prins în armăturile turnului, după care se va turna betonul de fixare. Problema este că nimeni nu știe când se va întâmpla asta.
Viceprimarul comunei, Teodor Iercan, ne-a declarat că această construcție aparține Companiei de Apă Arad, care a tot promis în ultimii ani că o va finaliza. De altfel, în 2014 erau alocați 275.000 de lei pentru lucrări, dar nu s-a întâmplat nimic de atunci.
Conform reprezentanților Primăriei Bocsig, turnul a fost abandonat după ce firma care a primit contractul a început să aibă probleme financiare și a cerut o sumă mai mare pentru a continua lucrările, decât era stabilit inițial. Pentru că nu s-a ajuns la o înțelegere, muncitorii au fost retrași, iar turnul a devenit o curiozitate pentru oricine îl vede.
Administrația locală speră că turnul va fi finalizat, pentru că pe timp de vară sunt probleme cu presiunea la robinetele localnicilor din Răpsig, unde apa ajunge pompată din Bocsig. Pompele consumă foarte multă energie, iar existenţa turnului ar asigura presiunea necesară la un cost mult mai mic.(sursă: aradon.ro)