Ziua Naţională pentru Adopţie
Familiile din România care nu pot avea copii sau care doresc să înfieze, trebuie să se înarmeze cu multă răbdare. Procesul de adopţie în România durează chiar şi 2 ani. Potrivit legii, copiii ar fi mai uşor adoptabili; asta însă doar în teorie. În realitate, procedurile de adopţie sunt la fel de greoaie şi, în cel mai bun caz, durează doar câteva luni.
Articol de Carla Chiu, 2 iunie 2014, 17:09 / actualizat: 2 iunie 2014, 21:54
„Timişul a fost întotdeauna un judeţ cu o mare deschidere faţă de ceea ce înseamnă adopţia în sine, însă am lucrat de-a lungul anilor şi în continuare dorim să lucrăm la nivel de mentalităţi. Dacă pentru categoria copiilor 0 – 3 ani, care sunt sănătoşi, români nu există o problemă deosebită în a identifica familii definitive pentru ei, pentru cielalţi copii din sistem, dificultatea este mare” a precizat Alina Mayer, şeful departamentului de adopţie din DGASPC Timiş.
În prezent în Timiş sunt 116 copii „greu adoptabili” – cu vârsta de peste 5 ani, cu dizabilităţi sau de etnie romă.
Florin şi soţia sa se numără printre părinţii care au înfiat un copil „greu adoptabil” , cum spun asistenţii sociali. Este vorba despre o fetiţă de 2 ani şi 5 luni, diagnosticată la momentul adopţiei, acum un an, cu o boală cardiacă cronică şi care are nevoie de monitorizare medicală permanentă. Procesul de adopţie, în cazul timişenilor, a durat câteva luni.
Stela şi Dorin au înfiat o fetiţă de 8 ani. Şi în cazul lor procesul de adopţie a durat câteva luni.
„Suntem foarte bucuroşi că am avut şansa să avem o fetiţă minunată. La noi este plină casa, s-a schimbat totul. În momentul când apare un copil, mai ai şi de învăţat de la el şi învaţă şi el de la noi. Nu au fost paşi uşori, a fost anevoios drumul, destul de lung… dar cu mulă voinţă şi dragoste ajungi la ceea ce aşteptai de multă vreme” a spus Stela, mama fetiţiei.
Ziua Naţională pentru Adopţie este sărbătorită în România pentru prima dată în acest an. Cu acestă ocazie, reprezentanţii Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş doresc să atragă atenţia asupra necesităţii ca fiecare copil să aibă o familie care să-l iubească, respecte şi care să îi ofere siguranţa şi confortul necesar, indiferent de vârstă, etnie sau stare de sănătate.
Sursa Foto: timpolis.ro