35 de ani de libertate, evenimente dedicate comemorării Revoluției de la Timișoara / PROGRAM
12 decembrie 2024 – 21 decembrie 2024 @ 18:00 –
Împlinrea a 35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989 va fi marcată la Timișoara în perioada 12 – 21 decembrie prin expoziții, dezbateri, conferințe, filme, teatru, concerte, lansări de carte, poezie, tururi ghidate.
Articol de Dana Florea, 12 decembrie 2024, 18:00 / actualizat: 16 decembrie 2024, 11:24
Anul acesta se împlinesc 35 de ani de când prin curaj și sacrificiu, Timișoara a schimbat definitiv soarta României, deschizând drumul spre democrație și Europa. Timișoara marchează acest moment printr-o serie de evenimente, începând din 12 decembrie până în 21 decembrie 2024, în cadrul programului ”35 de ani de libertate”.
Cinema Studio va prezenta, din 12 decembrie, 16 filme românești, de la documentare la ficțiuni consacrate, care explorează viața în comunism, șocul Revoluției și tranziția. Printre titluri: 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile de Cristian Mungiu, A fost sau n-a fost de Cristian Porumboiu, Libertate de Tudor Giurgiu, dar și două documentare realizate de cineaști timișoreni, Videograme dintr-o revoluție semnat de Andrei Ujică și Harun Farocki și Timișoara Decembrie 1989 în regia lui Ovidiu Bose Paștina.
Săptămâna Revoluției la Timișoara începe duminică, 15 decembrie, cu două evenimente de excepție. De la ora 16.00, la Cinema Timiș are loc conferința ”35 de ani de liberate sau 35 de ani de dezamăgire? Revoluția din 1989 și ce ar fi putut să fie.”, susținută de istoricul Oliver Jens Schmitt, activista civică Elena Calistru și Alin Gavreliuc, profesor UVT. Dezbaterea va fi moderată de Anca Suciu, jurnalist Digi24. Accesul este liber, pe bază de înscriere aici. După conferință, la Filarmonica Banatul din Timișoara va avea loc, de la ora 19.00, spectacolul Recviem In memoriam, dedicat victimelor comunismului.
Luni, 16 decembrie 2024, la ora 18.00, se inaugurează Portalul Libertății, o instalaţie luminoasă de mari dimensiuni, amplasată pe malul râului Bega, în noul parc amenajat de Primăria Timișoara pe Bv. Vasile Pârvan. Portalul reprezintă o punte de legătură între trecut și viitor și recreează sonor atmosfera Revoluţiei.
În 17 decembrie, zi de doliu la Timișoara, în memoria martirilor Revoluției din decembrie 1989. Programul comemorativ va începe la Catedrala Mitropolitană:
- 10:00 Catedrala Mitropolitană – Slujba de pomenire a eroilor martiri (Liturghie arhierească)
10:30 Momentul Crucificării – Depunere de coroane - 12:00 Biserica Martirilor – Slujbă de pomenire a eroilor martiri
- 14:00 Cimitirul Eroilor – Slujbă de pomenire a eroilor martiri, depunere de coroane și parastas
19:00 Catedrala Mitropolitană – Moment de reculegere pe treptele Catedralei/Depunere de candele pe treptele Catedralei în memoria eroilor martiri ai revoluției Române din Decembrie ‘89
Tot în 17 decembrie, la Comenduirea Garnizoarei Timișoara din Piața Libertății se deschide o expoziție de pictură, fotografie și multimedia. Definită drept „un spațiu și un timp de trecere, între before and after 1989”, viziunea artistului Adrian Florin Pop este completată, prin fotografii, de experiența trăită a revoluționarului Cătălin Regea. Expoziția va fi deschisă la ora 17.00, în prezența lui Neculai Constantin Munteanu, jurnalist și dizident anticommunist. Acesta va susține un dialoc cu jurnalista Brândușa Armanca pe tema ”35. Încotro?”.
În 18 decembrie, Memorialul Revoluției găzduiește spectacolul-labirint Zile roșii, nopți albe, bazat pe mărturii din 1989, iar pe 19 decembrie, Teatrul Merlin prezintă City of Lights, un omagiu adus istoriei Timișoarei.
În 20 decembrie, la 35 de ani de când Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism, are loc la Opera Națională Română Timișoara, de la ora 19.00, ”Gala Libertății”, un eveniment artistic ce împletește teatrul, muzica și arta video. Vă puteți înscrie la eveniment aici.
Tot în 20 decembrie, de la ora 19.00, în Piața Victoriei, are loc concertul Rock for Revolution. Vor urca pe scenă Implant pentru Refuz, Spitalul de Urgență, Marco Mendoza, Doomsday Astronaut
Seria evenimentelor se încehie sâmbătă, 21 decembrie, cu piesa ”1978” la Teatrul Maghiar de Stat Timișoara, o docu-ficțiune despre viața în comunism.
În programul celebrărilor se înscrie și Turul ghidat al Revoluției din 1989. Cei interesați pot parcurge un traseu de 1,5 kilometri în centrul orașului împreună cu un ghid autorizat, pe baza informațiilor lui Adrian Kali, revoluționar și doctor în istorie specializat în Revoluția de la Timișoara.
Programul evenimentelor este completat cu tururi ghidate, care au loc pe 16 decembrie, de la ora 15.00, respectiv în perioada 18-21 decembrie de la ora 16.00, sunt gratuite, însă doar pe bază de înscriere AICI.
Expoziții
- Până în 30 ianuarie, Comenduirea Garnizoarei Timișoara, din Piața Libertății, găzduiește o expoziție de pictură, fotografie și multimedia. Definită drept „un spațiu și un timp de trecere, între before and after 1989”, viziunea artistului Adrian Florin Pop este completată, prin fotografii, de experiența trăită a revoluționarului Cătălin Regea, precum și de interpretarea curatorilor Cristina Daju și Mihai Toth, care au resemnificat spațiul simbolic, al vechii Comenduiri a Garnizoanei din Piața Libertății. Expoziția poate fi vizitată până în 30 ianuarie, între orele 16.00 și 20.00, vizite ghidate pentru publicul larg, iar între orele 10.00 și 14.00, vizitate ghidate pentru elevi (+12 ani), prin rezervare prealabilă, pe mailul office@ccmt.ro
- Expoziția ”Corneliu Coposu, o viață întreagă pentru principii și valori” este deschisă până în 31 decembrie 2024, pe malul Begăi (lângă Vila Mal). Organizator: Fundația Corneliu Coposu.
- La sediul Memorialului Revoluției este deschisă până în 15 ianuraie 2025 expozitția ”Fotografii ascunse. Budapesta, revoluție, 1956”.Expoziția oferă o selecție de fotografii din 1956, din colecția de fotografii istorice a Muzeului Național al Ungariei, adunate după schimbarea de sistem în 1989. Organizator: Memorialul Revoluției.
PROGRAMUL EVENIMENTELOR
Mai multe evenimente din Timișoara și din partea de vest a țării.