”35”, expoziție comemorativă a Revoluției din `89
1 decembrie 2024 – 31 martie 2025 @ 10:00 –
Realizată de artistul plastic Adrian Florin Pop pornind de la fotografiile revoluționarului Cătălin Regea, expoziția reprezintă un spațiu și un timp tranzitoriu ce rememorează consecințele epocii de dinainte și de după 1989.
Articol de Dana Florea, 1 decembrie 2024, 10:00 / actualizat: 11 februarie 2025, 14:28
![”35”, expoziție comemorativă a Revoluției din `89](https://www.radiotimisoara.ro/wp-content/uploads/2025/02/expozitie-35.jpg)
Comenduirea Garnizoanei din Piața Libertății din Timișoara găzduiește, de la 1 decembrie 2025, expoziția de pictură, fotografie și multimedia ”35”, dedicată Revoluției din Decembrie 1989.
Definită drept „un spațiu și un timp de trecere, între before and after 1989”, expoziția abordează, pe de o parte, divizarea asociată cu controlul și, pe de altă parte, solidaritatea și transformarea – teme relevante nu doar în societate și în politică, ci și în dinamica valorilor și principiilor umane fundamentale. În acest context, viziunea artistului Adrian Florin Pop este completată, prin fotografii, de experiența trăită a revoluționarului Cătălin Regea, precum și de interpretarea curatorilor Cristina Daju și Mihai Toth, care au resemnificat spațiul simbolic, al vechii Comenduiri a Garnizoanei din Piața Libertății.
Expoziția este o producție comună, a Casei de Cultură a Municipiului Timișoara și a Societății „Timișoara”. Ea se adresează atât scenei de artă contemporană, cât și publicului larg, tinerilor – din dorința de a facilita aprofundarea subtilităților unui moment de schimbare a paradigmei socio-politice și culturale din România. Astfel, publicul este invitat și provocat să reflecteze la dinamica puterii, la interacțiuni pierdute, la anxietăți sociale, să privească simultan la trecut și la viitor.
Lucrările de artă sunt realizate cu tehnici diverse: de la pictură la video, sunet, instalație artistică, folosind ca punct de plecare fotografii și filmări originale.
Expoziția poate fi vizitată zilnic, între orele 10:00-14:00 și 16:00-20:00.
Pentru a facilita înțelegerea intenției autorilor, pot fi programate vizite ghidate gratuite, prin rezervare prealabilă, pe e-mailul office@ccmt.ro.
Mai multe evenimente din Timișoara și din partea de vest a țării.