’89 din uşă, proiect de artă și memorie de Suzana Fântânariu, la Memorialul Revoluției
22 august 2024 @ 11:00 –
”Am considerat că acest proiect este darul meu către Memorialul Revoluţiei, în speranţa că va trezi conştiinţe şi că „uşile”, deschise, vor fi purtătoare de semne şi în-semne ale Revoluţiei din Timişoara.” spune Suzana Fântânariu despre proiect.
Articol de Dana Florea, 22 august 2024, 11:00
Memorialului Revoluției din Timișoara vă invită joi, 22 august 2024, de la ora 11.00, la vernisajul expoziției „’89 din uşă”, un proiect de artă şi memorie, gândit de artista Suzana Fântânariu special pentru această instituție.
La vernisaj vor lua cuvântul artistă vizuală, teoreticiană a culturii și curatoare, Andreea Foanene, dr. în Arte Vizuale; Profesor univ. dr. Suzana Fântânariu și drd. Gino Rado, președintele Memorialului Revoluției.
”Proiectul ’89 din uşă a fost gândit cu ceva timp în urmă”, spune Suzana Fântânariu.”Clădirea fostei cazarme, necesitând reparaţii, păstrând însă configuraţia arhitectonică initial, a suportat acţiunea de dizlocare a uşilor şi ferestrelor. Am primit un spaţiu-atelier în incinta Memorialului şi cele 13 uşi-ready made, simple sau duble, grosiere, unele cu gratii, uniforme, banale, vopsite în alb, gri, roşu, lipsite de atracţie estetică. Concentrarea mea asupra acestui proiect a fost maximă, continuă şi efervescentă ca o ardere. Trebuia să găsesc o cale de ieşire la propriu şi la figurat. Sunt, oare, nişte „Uşi interzise”? întrebam, parafrazând titlul cărţii lui Gabriel Liiceanu, Uşa interzisă. Uşile-ready made scoase din context şi transferarea lor prin reconversie artistică într-o instalaţie-ambientală de sine stătătoare era miza propusă dincolo de faptul că ele purtau o cicatrice dureroasă lăsată de un sistem nedorit. Trebuiau să fie replici ale trăirii momentului revoluţionar. Uşile-ready made din fosta cazarmă mi-au dat posibilitatea de a <instala în modul cel mai divers> provocările legate de o temă atât de sensibil-umană, care poate marca destinul unui întreg popor.”
”Am considerat că acest proiect este darul meu către Memorialul Revoluţiei, acest gest civic conturând profilul unui artist responsabil de rolul său în societate, în speranţa că va trezi conştiinţe şi că „uşile”, deschise, vor fi purtătoare de semne şi în-semne ale Revoluţiei din Timişoara, ale Memorialului Revoluţiei, ale revoluţionarilor, ale eroilor, ale martirilor de aici şi din toată ţara. Este vorba de conservarea istoriei recente, o istorie vizuală. Cele 13 uşi simple sau duble aparţin Memorialului Revoluţiei, considerând că locul lor este cel din spaţiul public din România sau din altă parte.”, mai spune Suzana Fântânariu.
Detalii pe Pagina evenimentului.
Mai multe evenimente din Timișoara și din partea de vest a țării.