”Amicii publici”, un nou documentar marca ”Timișoara. Harta secretă”
10 martie 2024 @ 17:00 –
Filmul dezvăluie cu suspans și mister, cu melancolie și umor, aventura celebrei „femei în roșu” din Banat, cea care l-a predat FBI-ului pe „inamicul public nr. 1″ al Americii, Dilinger.
Articol de Dana Florea, 10 martie 2024, 17:00
Duminică, 10 martie, de la ora 17:00, sunteți invitați la cinema Timiș să descoperiți în premieră cel de-al doisprezecelea documentar marca „Timișoara. Hartă secretă: oameni și locuri”.
Intitulat „(in)Amicii publici”, cel de-al doisprezecelea episod reconstituie documentarea şi elaborarea romanului „Femeia în roșu” – primul roman din lume scris de trei autori: Adriana Babeți, Mircea Mihăieș și Mircea Nedelciu – a cărui acţiune se desfăşoară la Comloşul Mare, Timişoara, Chicago şi Viena.
”(in)Amicii publici” dezvăluie cu suspans și mister, cu melancolie și umor, aventura celebrei „femei în roșu” din Banat, cea care l-a predat FBI-ului pe „inamicul public nr. 1″ al Americii, Dilinger. Noul episod din Harta secretă dezvăluie nu doar adevărata poveste a acestei femei, ci și adevărata istorie a unui roman ciudat, scris de trei autori, aici, la Timișoara.
Proiecția va fi urmată de un dialog cu scriitorii Adriana Babeți și Mircea Mihăieș, dar și cu elevul David Secoșan.
Intrarea este liberă, pe bază de rezervare online, în limita locurilor disponibile.
Demarat și desfășurat în cadrul programului „Îndrăznește!/Dare!”, componentă „Timișoara, capitală Europeană a Culturii”, proiectul „Harta secretă” explorează istoriile uitate, neștiute, dar impresionante, ale Timișoarei, aducându-i în atenția publicului pe unii dintre oamenii deosebiți ai locului. În perioada 2022-2023, în cadrul proiectului au fost realizate 12 episoade, de circa 30 de minute fiecare, prezentate la televiziuni locale, naționale și internaționale, precum și în cadrul a zeci de evenimente din Timișoara, din țară și din Europa.
Din echipa „Harta secretă” fac parte Adriana Babeți, profesor universitar, scriitoare, Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor Republicii Franceze, Cristian Văduva, artist vizual, operator, autor de materiale video, Ovidiu Hrin, designer grafic, Alex Pascu, sunetist și compozitor, Silvia Hrin, documentarist, Alex Condrache, lector universitar, scriitor, manager cultural și Titus Muntean, regizor, autor de filme artistice și de filme documentare, inclusiv pentru HBO.
Mai multe evenimente din Timișoara și din partea de vest a țării.