Caravana TIFF 2019: șase seri cu filme în aer liber la Timișoara/ PROGRAM
26 iulie 2019 – 28 iulie 2019 @ 21:45 –
”Seretul fericirii, debutul în regie al actorului Florin Zamfirescu și ”Parking” de Tudor Giurgiu sunt două dintre filmele ce vor fi proiectate.
Articol de Dana Florea, 26 iulie 2019, 21:45
Caravana TIFF, ajunsă anul acesta la cea de-a 10-a ediție, revine la Timișoara, între 23 – 28 iulie 2019, cu 6 filme proiectate în festivaluri internaționale și apreciate în întreaga lume. Publicul cinefil le va putea urmări în aer liber, în Grădina de Vară Capitol, unde proiecțiile vor începe în fiecare seară la ora 21:45.
Propunerea Poloniei la Premiile Oscar 2019 deschide serile de cinema în aer liber la Timișoara. Distins la Cannes cu Premiul pentru cea mai bună regie, Cold War spune, într-o manieră stilizată pe ritmuri de jazz și muzică populară poloneză, o poveste de dragoste care reușește să spulbere obstacole dintre cele mai imposibile pe parcursul unui interval de 15 ani. Filmul este semnat de Pawel Pawlikowski, regizorul peliculei Ida, câștigătoarea Premiului Oscar pentru Cel mai bun film străin în 2015.
Intrarea este liberă.
Programul proiecțiilor
Marți, 23 iulie
Cold War
Pawel Pawlikowski | Polonia, Franţa, Marea Britanie, 88′
Cu: Joanna Kulig, Tomasz Kot, Agata Kulesza, Borys Szyc
În timpul Războiului Rece, undeva între Polonia stalinistă, ruinată de cel de-Al Doilea Război Mondial, și Parisul boem al anilor ’50, un muzician înnebunit după libertate și o tânără cântăreață pătimașă trăiesc o iubire imposibilă, într-o perioadă istorică imposibilă. Îi desparte totul: trecutul lor, temperamentul, caracterul, ideile lor politice, imperfecțiunile fiecăruia și inevitabilele lovituri ale sorții. Cu toate acestea, sunt în mod fatal condamnați să fie împreună.
Miercuri, 24 iulie
Secretul fericirii
Vlad Zamfirescu| România, 90′
Într-o seară între prieteni, Tom îşi împinge soţia şi amicul în situaţii mai mult decât absurde, căutând să-i facă să dezvăluie secrete bine păzite. Astfel, cei doi prieteni descoperă că fericirea cuiva este posibilă doar dacă altcineva este nefericit. Pentru că resursele de fericire sunt limitate.
Joi, 25 iulie
Leto / O vară rock’n’roll
Kirill Serebrennikov | Rusia, Franța, 126′
Cu: Teo Yoo, Roman Bilyk, Irina Starshenbaum
Biografie a legendarei trupe Kino expusă cu forță și entuziasm, filmul vorbește despre protest, libertate și rezistență prin muzică. Un mix poetic de dragoste și tinerețe, filmul evocă parcursul unei legende a rock-ului sovietic din anii ’80, Viktor Toi (Teo Yoo), realizând astfel un portret de excepție a scenei rock underground din Leningradul acelor ani.
Vineri, 26 iulie
Amanda
Mikhaël Hers | Franța, 107′
Cu: Vincent Lacoste, Isaure Multrier, Stacy Martin, Ophélia Kolb
La 24 de ani, David (Vincent Lacoste) duce o viață boemă în Parisul zilelor noastre. Cursul lucrurilor se schimbă brusc în momentul în care sora lui moare într-un atentat terorist, iar David o ia în grijă pe Amanda, nepoata sa de 7 ani. Lăsând în urmă tragicul eveniment, cei doi construiesc o relație luminoasă, plină de tandrețe, în care fiecare dintre ei învață să devină mai bun pe măsura trecerii timpului.
Sâmbătă, 27 iulie
Parking
Tudor Giurgiu | România, 110’
Cu: Mihai Smarandache, Belén Cuesta, Ariadna Gil, Luis Bermejo, Carmen Florescu
Cel mai nou film al regizorului Tudor Giurgiu este inspirat de bestseller-ul „Apropierea” și spune povestea lui Adrian (Mihai Smarandache), un poet care emigrează ilegal în Spania anului 2002 și care se angajează paznic de noapte într-un parc auto condus de Rafael (Luis Bermejo). Viața lui Adrian se schimbă pentru totdeauna în timpul nopții de San Juan (Noaptea de Sânziene), când o întâlnește pe Maria (Belén Cuesta), chitaristă într-o trupă de jazz.
Duminică, 28 iulie
Doubles vies
Olivier Assayas | Franța, 108′
Cu: Juliette Binoche, Guillaume Canet
Pare aproape imposibil să regăsești în același film referințe la Star Wars, Taylor Swift și ideile filosofice ale lui Theodor Adorno, dar Assayas reușește strălucit acest lucru.
Povestea este a unui editor de succes, silit să se adapteze la era digitală, în care cărțile nu mai există fizic, ideea de cuplu este foarte flexibilă, iar viața în sine pare să se modeleze zilnic în funcție de social media.
Mai multe evenimente din Timişoara şi din partea de vest a ţării.