Concert de Concerte la Casa Armatei
16 martie 2017 @ 19:00 – 21:30 – 16 martie, ora19:00, Sala Cercului Militar Arad Un miniportret mozartian, o secvenţă din creaţia de primă tinereţe a celui mai strălucitor şi talentat exponent al clasicimului vienez, readuc în prima parte a concertului simfonic din Sala Cercului Militar, organizat în seara de 16 martie, la ora 19.00, două dintre cele mai şarmante partituri din catalogul […]
Articol de Mihai Junea, 16 martie 2017, 19:00
16 martie, ora19:00, Sala Cercului Militar Arad
Un miniportret mozartian, o secvenţă din creaţia de primă tinereţe a celui mai strălucitor şi talentat exponent al clasicimului vienez, readuc în prima parte a concertului simfonic din Sala Cercului Militar, organizat în seara de 16 martie, la ora 19.00, două dintre cele mai şarmante partituri din catalogul de maestru – Concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestră în sol major K.216 şi Concertul pentru flaut, harpă şi orchestră în do major K. 299 – ópusuri cuprinse în seria celor tributare stilului galant şi influenţelor franceze, în care Mozart a căutat un pretext cât mai plauzibil pentru exersarea imaginaţiei sale de o bogăţie surprinzătoare.
Un acompaniament realizat cu supleţe de dirijorul Radu Ciorei, subliniază calităţile solistice ale interpreţilor, violonistul italian Riccardo Zamuner, flautistul Constantin Talmaciu şi harpista Kiss Zsófia, dar şi particularităţile acestor partituri, realizate aparent conform standardelor timpului, prima, de o grandoare neobişnuită, a doua, cu destinaţie precisă pentru literatura de salon, încărcată de atribute care îi justifică marea popularitate dar şi perfecta adaptare la gusturile Franţei şi ale societăţii ei.
Serghei Prokofiev cu al său prim concert pentru vioară şi orchestră, reprezintă marea provocare a părţii a doua a programului, care îl readuce pe podiumul Filarmonicii pe tânărul violonist Ştefan Şimonca Opriţa.
Cuprins pentru prima oară în repertoriul ultimelor două decenii, Concertul nr.1 pentru vioară demonstrează neobişnuitul: Prokofiev, marele pianist compozitor al secolului XX, renunţă la instrumentul său de referinţă, pentru a explora alte posibilităţi tehnice şi alt mediu de propagare sonoră, schiţând la vârsta de 24 de ani o partitură romantică şi dovedind o inexplicabila temperare şi o îmblânzire a parametrilor lingvistici şi tehnici utilizaţi în partiturile pianistice de până atunci: primele două concerte pentru pian, Suita scită şi celebrele Sarcasme. Ópusul violonistic al lui Prokofiev, care încheie concertul de concerte al acestei seri, conţine un catalog complet de efecte, care îi pretinde instrumentului să îşi depăşească sub toate aspectele capacităţile şi „vocaţia”.
Joi 16 martie 2017 ora 19.00
Sala Cercului Militar, B-dul Decebal nr.19
Concert de concerte
Dirijor Radu Ciorei
Solişti
Riccardo Zamuner (Italia) – vioară
Constantin Talmaciu
Kiss Zsófia (Ungaria) – harpă
Ştefan Şimonca Opriţa
Program
Wolfgang Amadeus Mozart Concertul nr. 3 pentru vioară şi orchestră în sol major K.216
Concertul pentru flaut, harpă şi orchestră în do major K. 299
Serghei Prokofiev Concertul nr.1 pentru vioară şi orchestră în re major op.19
Portret – Radu Ciorei
În galeria dirijorilor români de astăzi, personalitatea muzicală a lui Radu Ciorei se caracterizează prin împletirea armonioasă, în ţară şi peste hotare, a celor două specialităţi de bază ale profesiei sale – genul simfonic şi spectacolul de operă. În acest sens, preocupările sale repertoriale apar printre cele mai notabile. De la lucrările preclasice până la cele contemporane, Radu Ciorei a asimilat cu remarcabilă măiestrie un vast repertoriu liric şi simfonic, în care au fost incluse prime audiţii de muzică românească.
Discipol al maestrului Emil Simon, la Academia de Muzica din Cluj- Napoca, Radu Ciorei îşi desăvârşeşte pregătirea muzicală în Germania, cu reputaţi maeştri ai baghetei precum Igor Markevitch, Kurt Masur şi Otmar Suitner.
Traiectoria sa profesională cuprinde posturile de dirijor la Teatrele de Operă din Craiova (1980 -1985, 2002-2003) şi Constanţa (1985 -1991), iar din 1989 şi acela de Director al Teatrului Liric Constanţa.
În perioada anilor 1991 – 2001 a fost Director al Filarmonicii “Marea Neagră”, timp în care a activat şi ca dirijor al instituţiei, poziţie pe care şi-a păstrat-o până în 2004, când devine dirijorul Teatrului Naţional de Opera şi Balet din Constanţa.
Din anul 1994 este director onorific al Seoul Symphony Orchestra – Coreea de Sud, experienţa sa managerială fiind fructificată şi în evenimente cu impact internaţional, precum Festivalul de muzică contemporană româno – american (1992 -1998), Festivalul Internaţional “Per-Art” (din 2011 până în prezent) sau Festivalul “Graf-Art” (începând din 2013). Din anul 2011 este director artistic al Orchestrei Multinaţionale a Mării Negre.
Radu Ciorei desfăşoară o bogată activitate muzicală, dirijând spectacole de operă şi concerte simfonice în România, Portugalia, Spania, Franţa, Elveţia, Belgia, Olanda, Germania, Italia, Grecia, Turcia, Bulgaria, Ucraina, SUA, Argentina, El Salvador, Bermuda, Coreea de Sud, etc. A acompaniat artişti de talie internaţională, precum: Elena Cernei, David Ohanesian, Stefan Ruha, Valentin Gheorghiu, Eugen Sârbu, Leontina Văduva, Ruxandra Donose, Dan Grigore, Daniel Podlovski, Alexander Kniazev, Sherban Lupu, Irina Mureşanu, Maria Esther Guzman, Corina Belcea-Fisher, Dana Ciocârlie, Simos Papanas, Gabriele Pieranunzi, Dagoberto Linhares, Bojidar Nikolov, Abdel Rahman El Bacha etc.
A fost invitat să dirijeze în sali de renume – “Teatro Verdi” – Firenze (Italia), “Seoul Arts Center” (Coreea de Sud), Sala Olympia – Paris (Franta), “Hilton – Noga,”- Cannes (Franta), Conservatorul Regal din Bruxelles (Belgia), Stadt-Casino Basel (Elvetia), adăugând pe lângă prezenţele de podiumuri de prima mărime, un număr mare de înregistrări şi apariţii la posturile de Radio şi Televiziune din România şi străinătate.
Radu Ciorei a colaborat cu casa de discuri “Capstone Records” din New York, realizând CD-urile “Tonus Tomis” şi “Black Sea Idyll, semnând totodată şi alte apariţii discografice, precum: Vivaldi, alături de violonista Cristina Anghelescu şi o colecţie de uverturi celebre, rezultat al conlucrării cu Thalassa Records, Constanţa.
Portret – Riccardo Zamuner
Riccardo Zamuner a absolvit Conservatorul San Pietro a Majella din Napoli, la clasa profesorului Aldo Matassa, sub îndrumarea căruia a urmat în cadrul aceluiaşi institut, doi ani de specializare. În prezent studiază cu profesorul Felice Cusano, frecventează cursurile prestigioasei Academii Stauffer din Cremona, la clasa maestrului Salvatore Accardo, precum şi acelea ale Academiei Santa Cecilia din Roma, unde se perfecţionează cu profesorul Sonig Tchakerian.
A participat la numeroase concursuri naţionale, câştigând de-a lungul anilor doar primele poziţii: premiul I la concursurile Le Camenae d’Oro (2007), Luigi Denza (2008, 2010, 2012) Vincenzo Mennella – Ischia (2009, 2010), premiul II la concursul Premio Crescendo – Firenze (2011), Premiul « Civicrazia Napoli per l’eccellenza » ( secţiunea muzică – 2013).
Desfăşoară o activitate permanentă în diferite formule camerale, dar şi ca solist alături de orchestre prestigioase. În anul 2016 a debutat ca solist alături de Filarmonica din Berlin şi violonista de renume internaţional Aiman Mussakhajayev, interpretând concertul pentru două viori de Antonio Vivaldi.
Este membru al orchestrei Conservatorului San Pietro a Majella din Napoli, alături de care a concertat sub bagheta dirijorului Riccardo Muti şi prim violonist al orchestrei de tineret Rotary, ansamblu cu o bogată activitate concertistică în Italia şi străinătate.
Porrret – Constantin Talmaciu
Constantin Talmaciu, prim flautistul orchestrei noastre simfonice, este absolvent al Academiei de muzică “George Enescu” din Iaşi şi posesorul a numeroase premii câştigate la Concursurile naţionale de interpretare.
Solist invitat al orchestrelor din Iaşi, Sibiu, Constanţa, Timişoara şi Satu Mare, Constantin Talmaciu concertează în fiecare an şi la Arad. Cariera concertistică a instrumentistului se desfăşoară de câţiva ani şi peste hotare, apărând în postura de solist pe scene din Ungaria, Austria, Suedia, Mexic şi China.
În ultimele stagiuni muzicale flautistul a colaborat frecvent cu ansambluri simfonice din Viena (Staatsoper, Volksoper) şi Baden.
În colaborare cu casa de discuri ARTE NOVA, Constantin Talmaciu a realizat integrala cvartetelor cu flaut de Wolfgang Amadeus Mozart şi Gioacchino Rossini, integrala concertelor pentru flaut de Wolfgang Amadeus Mozart şi concertul pentru flaut de Saverio Mercadante ( în cazul ultimelor două CD-uri acompaniat de orchestra Europa Symphony).
Muzica de cameră este un domeniu pe care flautistul îl cultivă cu predilecţie. Membru al trioului Presto, Constantin Talmaciu a realizat în această formulă un CD cu trio-uri de Wolfgang Amadeus Mozart şi a concertat împreună cu acest ansamblu în România, Ungaria, Austria, Italia şi Spania.
Porret – Kiss Zsófia
Harpista Kiss Zsófia a absolvit Liceul de muzică Richter János din Győr şi începând din anul 2010 studiază la Universität für Musik und darstellende Kunst din Viena, la clasele îndrumate de Prof. univ. Adelheid Blovsky – Miller şi Prof. Mirjam Schröder. S-a specializat la cursurile de măiestrie susţinute de Aneelen Lenaerts (Belgia), Petra van der Heide (Olanda), Volker Kempf (Germania), Monika Stadler (Austria), Elinor Bennett (Irlanda), Abigail Prat (Spania), Felletár Melinda (Ungaria), Patrizia Tassini (Italia), Vigh Andrea (Ungaria).
La Concursul Naţional de Harpă din Ungaria s-a clasat pe primele locuri ale competiţiei, câştigând premiul II şi premiul special în 2003, premiul I şi premiul special în 2006 şi premiul special la ediţia din 2009. În 2010 obţine premiul II şi premiul special la Concursul Internaţional din Slovenia, iar în 2013, poziţia a II-a, în cadrul Concursului organizat de Universität für Musik und Darstellende Kunst din Viena.
Harpista a colaborat cu orchestre recunoscute, Wiener Symphoniker, Moritzburg Festival Orchester, Stadttheater Baden, Bayerische Philharmonie, Stadttheater Bad Hall, Wiener Jeunesse Orchester, Webern Symphonie Orchester, Kammerorchester der Bruckner Universität Linz, Pro-Arte Orchester, Mahler Philharmoniker Wien, Filarmonica din Debreţin, Orchestra simfonică Savaria, Dohnanyi Orchester Budafok, etc.
Portret – Ştefan Şimonca-Opriţa
Elev al Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad, Ştefan Şimonca-Opriţa, studiază vioara cu prof. Artemiu Şimonca-Opriţa (2005 – prezent). A studiat vioara şi cu prof. Ana Hălmăgean (2007 – 2011), urmând şi cursuri de măiestrie cu prof. Mihaela Tomescu (Bucureşti, din 2011), David Grimal (Paris, Saarbrücken, din 2016), precum şi ocazional, cu alţi maeştri (Ilarion Ionescu-Galaţi, Eduard Schmieder, Jakob Gilman, Yulia Berinskaya, Rudolf Fatyol, Conrad Chow, Robert Gutter, Radu Popa, Florin Croitoru, Liviu Ghitea, Adrian Demian, Robert Max, James Boyd, Hans-Peter Hofmann, Daniel Cubero, Leandro Silvera, Cristian Neagu, Mike Segaud ş.a.). Studiază pianul de la 6 ani şi viola de la 10 ani.
A avut mai multe apariţii în concerte ca solist sau ca membru în formaţii camerale. A debutat la şapte ani pe scena Filarmonicii arădene, în iunie 2008. În decembrie 2015 a susţinut un recital la Ateneul Român în cadrul „Stagiunii de marţi seara” a Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti. A fost solistul orchestrelor Filarmonicilor de Stat din Arad, „Dinu Lipatti” din Satu Mare, „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea. A susţinut recitaluri şi concerte în cadrul Pieţei Festivalului George Enescu (Bucureşti), în Londra (la Cadogan Hall), Manchester (la Royal Northern College of Music) şi Leiston (Marea Britanie), în Praga, cu prestigioasa orchestră PKF Prague Philharmonia (Cehia), în Saarbrücken, Traunstein şi Neumarkt (Germania), în Békéscsaba şi Gyula (Ungaria), în diferite oraşe din ţară: Cluj-Napoca, Timişoara, Arad, Satu Mare, Baia Mare, Râmnicu-Vâlcea, Lugoj, Covasna, Bistriţa, Sinaia, Buşteni, Caransebeş, Cisnădie, Carei. A fost în mai multe rânduri invitatul televiziunilor naţionale şi regionale, locale sau on-line.
A fost bursier al mai multor şcoli de muzică de cameră din Europa: Pro Corda (Leiston Abbey, Anglia, 2010-2015); Music Works (Brambletye, Londra, 2014-2016), SoNoRo „Interferenţe 2016 Workshop” (Traunstein, Germania), „HfM Saar Summer School” (Saarbrücken, Germania, 2016).
Premii – vioară
- premiul II (2015) şi menţiuni (2011, 2013), precum şi diferite premii speciale la
etapele finale ale Concursului Internaţional de Vioară „Remember Enescu” de la Sinaia.
- Concursul Naţional de Interpretare a Muzicii Româneşti „Sigismund Toduţă” (Bistriţa): Marele Premiu (2015), premiul I (2010 – 2015; în 2014 la vioară şi la violă)
- Concursul Naţional de Interpretare „Ştefania şi Dan Cumpătă” (Bucureşti): Marele Premiu (la vioară şi la violă – secţiunea „corzi grave”, 2015), premiul I (2013; în 2014 şi în 2015, la vioară şi la violă) şi „Premiul special «Remember Enescu», pentru extraordinara interpretare a unei piese româneşti” (2014, 2015)
- Concursul Internaţional de Muzică şi Teatru „LiveMuseArt” (Arad): Marele Premiu (2016: vioară); Premii I (violă; cvartet)
- premiul I la Concursul Internaţional de Vioară „Josef Brandeisz” (Timişoara): Premiul I (2016)
- Olimpiada Naţională de Interpretare Instrumentală şi Coregrafie: la etapele naţionale: premiul I (2015), premiul III (2011; 2014) şi menţiune (2013)
- Pro Corda (Anglia): „Premiul Cursului” (Course Prize: 2011, 2012, deşi se oferă o singură dată) şi „Premiul pentru o compoziţie excelentă” (Adagio pentru violă solo) (2013)
– compoziţie
- Marele premiu la Concursul Studii Teoretice – „Adrian Demian” – „Joc cu sunete – solfegii – creaţie” (ediţia a VII-a, mai-iunie 2013, Arad)
- Premiul II la Concursul Internaţional de Compoziţie „Pro-Piano România”, (Bucureşti, 2016)
– pian
- Concursul Naţional de Interpretare „Dan Cumpătă” (Bucureşti, 2016) – Marele Premiu
– violă
- Concursul Naţional de Interpretare „Dan Cumpătă” (Bucureşti, 2015) – Marele Premiu
- Concursul Internaţional de Muzică şi Teatru LiveMuseArt (Arad, 2016) – Premiul I
Este concert-maestrul Orchestrei Liceului de Artă „Sabin Drăgoi” din Arad, al cărui membru este din septembrie 2010. În septembrie 2013 a fost solist al Orchestrei Internaţionale a Tinerilor („Puterea Muzicii”), la Arad (Palatul Cultural), interpretând cele două Romanţe ale lui Beethoven. Din august 2015 face parte din „Orchestra Junior”, formată din cei mai talentaţi tineri ai României (12-18 ani). Este vioara I a Cvartetului reprezentativ al Liceului de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad, din 2015.
A fost implicat ca violonist în proiecte interdisciplinare şi trans-disciplinare în mai multe şcoli (Colegiul Naţional „Moise Nicoară” Arad, Seminarul Teologic Ortodox Arad, Liceul „Francisc Neuman” Arad, Liceul Special „Sfânta Maria” Arad, şcoli generale, grădiniţe). A fost invitat să susţină recitaluri în cadrul unor evenimente (Cetatea Voluntarilor Arad, Club Rotary Cetate Arad, Asociaţia A.R.A.D., ş.a.)
Din toamna lui 2009 participă la antrenamentele de tir ale CSM Arad, la poligonul „Sorin Babii”, pregătindu-se cu dl. prof. Mircea Budurişan, obţinând medalii la diferite concursuri de tir (în noiembrie 2013 şi ianuarie şi noiembrie 2014 a obţinut locul I la etapele Campionatului Naţional de tir sportiv; în ianuarie 2017, locul II; în octombrie 2014, locul I pe echipe).